Actueel

reageer als eerstdo 31 aug 2017

Pakketbezorger neemt op proef oude apparaten mee

DORDRECHT – Inwoners in heel Dordrecht kunnen nu oude, kleine elektrische apparaten meegeven aan de pakketbezorger van PostNL. Hiermee wordt het duurzame initiatief Weeelectric verder uitgebreid en worden steeds meer elektrische apparaten hergebruikt of gerecycled. Weeelectric is gestart door producentenorganisatie Weee Nederland, in samenwerking met PostNL en Thuiswinkel.org. De gemeente Dordrecht en HVC zijn belangrijke partners voor deze primeur: Dordrecht is nu de eerste gemeente in Nederland waar ieder huishouden oude apparaten, zoals elektrische tandenborstels en koffiezetapparaten, aan de pakketbezorger kan meegeven. De proef loopt tot eind 2017. Daarna wordt gekeken of de proef ook landelijk wordt uitgebreid. (Foto: Jan van der Waal)

Jaarlijks verdwijnen honderdduizenden elektrische apparaten bij het afval of belanden op zolder of in de kast. Vaak kunnen apparaten nog worden hergebruikt of kunnen de grondstoffen die erin zitten opnieuw worden verwerkt. Met Weeelectric neemt de pakketbezorger van PostNL bij het overhandigen van een pakket meteen oude kleine elektrische apparaten mee. De apparaten hoeven niet verpakt te worden, maar moeten wel makkelijk, schoon en veilig mee te nemen zijn door de pakketbezorger. Liesbeth Kaashoek, directeur Pakketten & Logistiek PostNL: “Door het fijnmazige netwerk van PostNL komen wij elke dag in elke straat in Nederland. Voor het inzamelen hoeven geen extra kilometers gereden te worden en dus recyclen we op een effectieve manier. Wij zijn daarom blij met de uitbreiding van dit duurzame initiatief.” Weeelectric startte in maart 2017. Eerder konden consumenten al in delen van de steden Dordrecht, Amsterdam en Groningen kleine elektrische apparaten afgeven. Dankzij Weeelectric wordt het recyclen van kleine elektrische en elektronische apparaten makkelijker gemaakt. Weeelectric zorgt ervoor dat de ingezamelde elektrische apparaten worden gesorteerd. Dit wordt gedaan door mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. En dat is goed voor de werkgelegenheid. Daarnaast krijgen sommige apparaten een tweede leven bijvoorbeeld via de kringloopwinkel. Apparaten die stuk zijn worden gerecycled.

Meer informatie op www.weeelectric.nl.

Op de foto: Reint Sekhuis van Weee Nederland overhandigt een klein elektrisch apparaat aan Harun Demir, een pakketbezorger die bezorgt in opdracht van PostNL.

Geef een reactie