DORDRECHT – Ben Corino doet verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Covid-19 ‘vierde’ dit weekend haar eenjarig bestaan in Nederland. Geen reden voor een feestje, wel een moment om te beseffen wat de impact was. En wat het ons opleverde.

Doden, zieken, overbezetting van ziekenhuisbedden, overvolle IC’s, sociale isolatie, wanhoop in het onderwijs, de avondklok, een letterlijk en figuurlijk omvallende minister, opstand en opstandjes, verdeeldheid onder het volk. Nederland kreeg er in één klap miljoenen virusdeskundigen bij. Een kakafonie van meningen in de sociale media, deskundigen struikelden over elkaar heen om de ware waarheid te verkondigen in talkshows, op radio en televisie en in kranten. Iedereen verkondigde het ware woord. Sektes ontstonden. Een Engel van dubieus allooi daalde neder en liet zich bewieroken als de nieuwe profeet. Aanhangers groepeerden zich om hem heen. En dan nog die politici die verdeeldheid zaaiden en weinig bijdroegen om rust in het land te brengen. Met de verkiezingen voor de boeg werd het vuurtje van de verdeeldheid verder opgestookt. Voor- en tegenstanders van het ingezette beleid werden tegen elkaar uitgespeeld.

Klein en groot leed
Eén jaar covid-19. De horeca en de niet-essentiële winkels werden onder het ‘coronaregime’ geplaatst. Om mij heen zie ik wanhopige vrouwen met uitloop van hun kapsel en waar de kleur niet meer dekkend is, snakkend naar de opening van de kapsalons. Klein leed, groot leed: we beleven het allemaal om ons heen. We horen de verhalen van verlies van dierbaren, geen afscheid hebben kunnen nemen. Kleinkinderen die geboren werden die maar niet in het echt gezien konden worden door de kersverse opa of oma. Operaties die niet konden plaatsvinden, ouders die afgeleverd werden bij de deur van een verpleeghuis, wat soms het laatste contact bleek te zijn.

Feesten
Nee, één jaar covid-19, het is geen feest. De drang om goedschiks dan wel kwaadschiks het oude normaal weer af te dwingen is groeiende. “Tuurlijk zijn we het allemaal zat, ik ook”, zegt Wouter Kolff, onze Dordtse burgemeester die ook de voorzitter van de Veiligheidsregio ZHZ is. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om de versoepeling op een verantwoorde wijze toe te passen. ‘Terrassen open, de lente komt eraan!’, roept de Koninklijke Horeca. Dit geluid en in de breedte soortgelijke geluiden klinken vanuit diverse sectoren. Ga er maar aan staan als bestuurder de keuze tussen wenselijk en niet wenselijk te verkopen. Wel pleit Kolff ervoor om de terugbetalingsperiode van de belastingschulden te verruimen van drie naar vijf jaar, zodat er enige lucht voor de ondernemers ontstaat. Maar daar waar het kan, probeert men in Dordrecht de mogelijkheden voor versoepeling te zoeken. De Dordtse Feesten zijn er een voorbeeld van. Goed voor de evenementenorganisaties en goed voor de ontspanning waar men zo aan toe is. De Dordtse evenementenorganisaties BOD Events en Iventors (vroeger Bas de Zwart Evenementen) staan in de startblokken om op een verantwoorde wijze vorm te geven aan deze Dordtse Feesten.

Huzarenstukje!

Bij dit alles wordt nauwelijks stilgestaan bij de belangrijke rol van de GGD-en. Wel wanneer het gaat over wat er allemaal niet goed georganiseerd zou zijn. Weinigen staan er bij stil vanuit welke positie deze organisaties vanuit ‘niets’ tot de hoogste paraatheid moest worden gebracht. De GGD-organisaties werden sinds de jaren negentig structureel afgeslankt. Bezuiniging op bezuiniging was hun lot. De afdeling infectieziekten telde bij de GGD ZHZ nog acht medewerkers, vertelde directeur Cees Vermeer. Deze afdeling moest uiteindelijk worden opgekrikt naar vierhonderd mensen om handen en voeten te geven aan de pandemiebestrijding. Een huzarenstukje! Misschien dringt het eindelijk eens door tot de politiek dat je niet ongestraft mag blijven bezuinigen op de gezondheidszorg.

Deze week in Studio De Witt
De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is fotograaf Rob van der Pas. Edjo Frank is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op onder meer Drechtstad FM.