Actueel

reageer als eerstvr 3 jul 2020

Politiek Gezien: horeca in het Hof?

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de (politieke) actualiteit in Dordrecht en de Drechtsteden. Deze week nog maar eens over de tegenvallende bezoekersaantallen van Het Hof van Nederland en de annexatie van Dubbeldam, deze week een halve eeuw geleden.

De algemene beschouwingen over de Kadernota 2021 leverden in de gemeenteraad niet zoveel vuurwerk op. Wel was er een voortzetting van het gesteggel rondom het Hof van Nederland. Zoals bekend leidt dit museum verlies sinds de opening in 2015. Om oorzaak en gevolg aan te pakken werd er een herpositioneringsplan bedacht. Het ‘upgraden’ van het museum moet leiden tot meer aantrekkelijkheid voor het publiek, jong en oud. En dat moet naast het bezoek ook langer blijven door op de begane grond een horecafaciliteit toe te voegen. De coalitiepartijen waren er voor, de oppositie was er op tegen. Tja, en dan weet je het wel: de coalitie blij dat het voorstel er door was.

Halleluja

VVD-er Kwaak van de coalitie haalde aan dat hij persoonlijke voorlichting van de directeur van het Dordrechts Museum had gehad en van het ene op het andere moment om was. Hij had als het ware het museale licht gezien. Als een bevlogen verkondiger van het Museale Woord raadde hij de andere fracties aan zich ook te laten voorlichten. De nieuwsgierig geworden fracties van de andere partijen vroegen zich hardop af wat nu precies in die persoonlijke voorlichting de VVD-er op andere gedachten had gebracht. En keer op keer liet Kwaak horen dat hij in de vernieuwende plannen geloof heeft. Het inhoudelijk debat bleef uit. Het ‘halleluja’ ontbrak er nog net aan.

Horeca

Het was zo’n typische debatsituatie waarbij de rijen al waren gesloten. De oppositie kon van alles inbrengen. En er werden genoeg redelijke tegenargumenten ingebracht. Niemand was voor sluiting van het museum, wel voor een pas op de plaats. Wat weer simpelweg betekent dat men genoegen neemt met zo’n 20.000 betalende bezoekers in plaats van de ooit beoogde 40.000 bezoekers. Wat ook inhoudt dat men genoegen neemt met een tekort van twee ton per jaar. En wethouder Sleeking kan natuurlijk niet garanderen dat het minimaal gewenste bezoekersaantal van 30.000 straks jaarlijks het Hof van Nederland komt bezoeken als er een horecagelegenheid op de begane grond gevestigd is. Met op steenworp afstand de Klander Muelen. Maar niet geschoten is altijd mis, is de gedachte.

Eiland van Dubbeldam

Natuurlijk blijft het spijtig dat de ruimtebeperking van het oude klooster weinig perspectief biedt voor verdere plannen. Had men toen toch maar het Berckepoort-pand erbij betrokken…Maar of dat de landelijke belangstelling vergroot zou hebben is de vraag. Ten slotte is Dordrecht in de vernieuwde Canon van Nederland maar een zeer bescheiden voetnoot. Dit in tegenstelling tot Hardinxveld-Giessendam, dat met haar prehistorische Trijntje een plaats in de Canon van Nederland kreeg. Het kan zo maar verkeren en natuurlijk is de samenstelling van de Canon van Nederland arbitrair. Maar het lijkt mij dat de Dordtse Synode, de Sint Elisabethsvloed, de Eerste Vrije Statenvergadering en de politieke moord op de gebroeders De Witt meer dan een voetnoot zijn in de geschiedenis. Maar het is zoals het is. Dan maar een Canon van het Eiland van Dordrecht. Maar deze naam dekt feitelijk niet de lading. Want de gemeentegrens van het op 1 juli 1970 door Dordrecht geannexeerde Dubbeldam besloeg, op de stad Dordrecht na, het hele eiland. Welbeschouwd had de naam het Eiland van Dubbeldam moeten zijn. Maar ja, gelijk hebben en gelijk krijgen…daar weten Dubbeldammers alles van.

(Archieffoto: Thymen Stolk)

Andere Tijden in Studio De Witt

De uitzending van Ben Corino’s radioprogramma Studio De Witt wordt komende zaterdag een heel bijzondere. Studio De Witt werkt mee aan een aflevering van de NTR-VPRO Andere Tijden-serie ‘Omwentelingen op het Binnenhof’. Het betreft aflevering 3 ‘Gebroeders De Witt, De Ware Vrijheid & Rampjaar 1672’. Historicus en journalist Luc Panhuysen is de hoofdgast. Ook de andere gasten hebben, waaronder Saskia Lensink, hebben een link met de (geschiedenis van) de gebroeders De Witt. Op dit moment is het nog niet bekend wanneer deze aflevering op tv zal worden uitgezonden.

Studio De Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM.

 

 

Geef een reactie