DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de ontwikkelingen in de lokale en regionale politiek. Deze week over de gevolgen van de coronapandemie voor de horeca en het MKB.

Afgelopen zaterdag genoten binnenstadbezoekers van een gratis kopje koffie met koek. De Dordtse horeca zocht met deze actie de publiciteit om aandacht te vragen voor hun sector, die net als de kunstsector voorlopig nog de deuren voor het publiek gesloten moet houden.

Worsteling

De winkels mochten weer open en het publiek vond opgelucht weer de weg er naartoe. Gelijke monniken, gelijke kappen; het gaat in coronatijd niet op. Niet voor de horeca en ook niet voor de cultuursector. Veel Dordtse politici, herkenbaar aan hun partijsjaaltjes, zagen we zaterdag in de binnenstad rondlopen. Zij zien de worsteling van de horecaondernemers. Maar eigenmachtig kunnen wij hier niets aan veranderen, zegt burgemeester Kolff. “Er moet gehandhaafd worden op de coronaregelgeving, maar we kunnen proberen de ondernemers wel zo goed mogelijk te ondersteunen.” Het MKB en de horeca zijn het zout in de pap wanneer het gaat om de levendigheid en economie van de stad.

Pensioenpotje

Niemand zit er op te wachten dat de ondernemers noodgedwongen de stekker uit hun onderneming trekken. Maar ja, tweeëntwintig maanden coronamaatregelen trekken zo hun sporen. Menig kleine ondernemer zag zijn opgebouwde reserves, vaak het pensioenpotje, verdwijnen. Je zaak gesloten houden, maar ondertussen je vaste lasten, zoals de huur van je winkel of horecazaak, gewoon blijven opbrengen. Getroffen financiële regelingen ten spijt, de oplopende rekeningen noopten de ondernemers tot maatregelen om toch maar overeind te blijven. De gegeven tijdelijke financiële steun moet soms deels later alsnog worden opgebracht. Het is zeker niet zo dat de politici van de Dordtse politieke partijen die afgelopen zaterdag rondliepen en een kopje koffie met koek nuttigden hier geen oog voor hebben. Ook voor hen is het roeien met de riemen die hen gegeven zijn. De wethouders Burggraaf (Financiën/Economie) en Heijkoop (Sociale Zaken) deden er tot nog toe alles aan om het leed en de schade voor de ondernemers te beperken.

Wethouder MKB

Maar toch, de MKB-ondernemers hebben het moeilijk en sommigen kunnen amper het hoofd boven water houden. De wetenschap dat het einde van de coronapandemie zich voorlopig niet laat voorspellen, vraagt om aandacht van de politiek, vindt de Dordtse ondernemersadviseur René Portielje. Volgens hem zou het een goede zaak als de belangen van de kleine ondernemers voor de komende jaren het specifieke aandachtsterrein is van één wethouder. Een wethouder MKB is daarom helemaal niet gek, zegt Portielje, die ook voorzitter is van het Ondernemersklankbord Rotterdam.

Compacter winkelhart

In Dordrecht hebben we niet alleen te maken met alle beperkingen door de coronamaatregelen, er staat de ondernemers in de binnenstad nog veel meer te wachten. In de beleidsvoornemens van het college om de levendigheid van de binnenstad te bevorderen, staat ook veel te gebeuren. Zoals de plannen om het winkelbestand in de binnenstad te concentreren in een winkelhart. Een deel van de Voorstraat West verandert in woongebied. Winkels zullen moeten verhuizen naar het nieuwe winkelhart. Dit zal veel voeten in de aarde hebben, want ondertussen is de schuldenlast bij veel ondernemers wel gegroeid en veel van hen hebben zich niet gemeld bij de hulploketten die er zijn. Of dit te maken heeft met het feit dat zij de drempel te hoog vinden of omdat zij aanhikken tegen mogelijke terugbetaling op langere termijn is niet echt duidelijk.

Bestuurskracht

Een full- of partime-wethouder die zich specifiek richt op de MKB-sector lijkt vanuit deze gedachtegang daarom nog niet zo gek. Want het nieuwe college staat na de verkiezingen voor grote veranderingen en uitdagingen die veel bestuurskracht zullen vergen. En in een bruisende binnenstad zien we graag veel gezonde winkels en horeca toch?

Deze week in Studio De Witt

Iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur is Studio De Witt te horen op Drechtstad FM en Papendrecht FM. Ben Corino behandelt in het eerste uur de actualiteiten. Dat uur wordt afgesloten door de Dichter van Dienst, deze week Kees Klok. In het tweede uur staat een hoofdgast centraal. Dat is deze zaterdag de eerdergenoemde René Portielje. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.