Actueel

reageer als eerstvr 11 aug 2017

Protestmars voor schoon water

DORDRECHT – Bij het Stadskantoor op de Spuiboulevard start zaterdag 26 augustus om 15.30 uur een protestmars tegen de uitstoot van chemisch afval. Het protest roept gemeenten, provincies, de regering en de fabrieken op om het vergiftigen van ons water en ons eten tot een halt te brengen. ‘Recente onderzoeken, onder meer van de Vrije Universiteit te Amsterdam en in de Verenigde Staten, tonen aan dat sommige stoffen niet meer uit het milieu verdwijnen en kanker veroorzaken bij proefdieren. Eén variant, C8, wordt inmiddels niet meer gebruikt. De opvolger, GenX, wordt via het water en de lucht nog steeds geloosd. Inmiddels zit het in ons drinkwater en in groenten die in Dordrecht worden verbouwd. Onlangs kondigde het RIVM een vervolgonderzoek aan’, aldus de initiatiefnemers van de mars. (Archieffoto: Thymen Stolk )

De organisatoren roepen alle bezorgde en verontwaardigde mensen op mee te lopen en te helpen. Via de Facebook-groep ‘Stop het lozen van GenX in ons water’ kan iedereen zich aansluiten, meepraten en helpen. Onder meer GroenLinks, De SP, Partij voor de Dieren, Greenpeace, Milieudefensie en diverse burgergroeperingen hebben zich bij de beweging aangesloten. Kamerlid Cem Lacin (SP): “Samen gaan we afdwingen dat volksgezondheid boven winst komt.”

Er wordt om half vier bij het Stadskantoor verzameld en vanuit daar gaat de protestmars richting het Otto Dickeplein. Tijdens de mars zullen diverse sprekers het woord nemen. Op http://www.stopgenx.nl is meer informatie te vinden.

Geef een reactie