DORDRECHT – Leerlingen uit groep 6 gingen vrijdagochtend met zelfgebouwde vlotten het Wantij op om bewoners te evacueren. Toen alle evacués veilig aan de overkant waren gebracht, werden de kinderen beëdigd als Redder van Dordt door wethouder Piet Sleeking. Gelukkig was er niet echt sprake van een overstroming, met het is niet verkeerd om er over na te denken wat je moet doen als het wel gebeurt. In de afgelopen maanden hebben meer dan 130 leerlingen uit groep 6 geleerd over waterveiligheid en hoe zij zich kunnen voorbereiden op een overstroming. Met de reddingsactie gaf burgemeester Kolff het startschot voor de Grote Feestelijke
Reddingsdag. (Foto’s: Thymen Stolk)

Dordrecht is kwetsbaar bij een grote overstroming. De stad wordt al eeuwen, met succes, beschermd door dijken en waterkeringen. Maar door klimaatverandering wordt de kans op een overstroming reëler. Dordrecht werkt al tientallen jaren aan waterveiligheid. Niet alleen om te voorkomen dat de stad overstroomt. Maar ook om te zorgen dat we weten wat we moeten doen als het tóch mis gaat. De groep zessers hebben hier de afgelopen maanden meer over geleerd. Zij weten nu bijvoorbeeld waar je als Dordtenaar heen moet bij een overstroming: de Staart. Deze wijk ligt hoger dan de rest van de stad en blijft bij een overstroming gespaard. Faciliteiten als elektriciteit en drinkwater blijven er beschikbaar. Dit maakt van De Staart de perfecte plek om bij een overstroming bewoners uit andere wijken op te vangen.

The High Ground
Naast het opleiden van deze nieuwe generatie Redders van Dordt, heeft de gemeente het afgelopen jaar nagedacht over wat er nodig is om voldoende Dordtenaren op te vangen op De Staart. Onder leiding van architect Adriaan Geuze onderzocht de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (de IABR) hoe de Staart een schuilplaats voor veel bewoners én tegelijk een aantrekkelijke wijk om te wonen en te werken kan zijn. Het resultaat van dit IABR—Atelier Dordrecht is een ontwerp voor ‘De Staart van de toekomst’. Deze visie is vormgegeven in een enorme maquette. De tentoonstelling The High Ground is samen met een tentoonstelling over de Dordtse waterveiligheid vanaf 3 juli te zien in de Biesboschhal aan de Maasstraat. De tentoonstelling is onderdeel van het programma rondom de herdenking van 600 jaar Sint Elisabethsvloed.