DORDRECHT – Gasten zijn vanaf 1 juni 12.00 uur weer welkom in restaurants en op de terrassen. Aan de opening zijn strikte voorwaarden verbonden. Niet meer dan dertig gasten in een restaurant bijvoorbeeld. En vooraf reserveren is verplicht. Op een terrasje kan wel zonder reservering neergestreken worden, maar ook dan geldt dat een aantal gezondheidsvragen beantwoord moeten worden. Deze week worden alle regels bekend gemaakt. (Foto: Thymen Stolk) 

“We hebben er ontzettend veel zin in en zijn heel erg blij dat we weer open mogen”, zegt Suzanne Hanika van Chez Heeren Jansen aan de Wieldrechtse Zeedijk. Suzanne en Andreas Hanika hebben, net als veel andere horecaondernemers, een pittige tijd achter de rug, maar gaan vol goede moed deze nieuwe periode in, al hebben de maatregelen voor de nodige hoofdbrekens gezorgd. “Safety first! We hebben ons restaurant zo veilig mogelijk gemaakt. Al voor het nieuws dat we weer open mochten, hebben we zitten brainstormen.”

Coronaproof

Ergens een hapje eten of een terrasje pikken gaat de komende tijd anders dan gewend; onder meer handen wassen en vragen beantwoorden hoort bij een restaurantbezoek. Chez Heeren Jansen heeft een ‘nieuwe ingang’ gecreëerd. “Gasten worden ontvangen in onze voormalige rookruimte waar we ook een wasbak hebben neergezet.” Op deze locatie krijgen de bezoekers ook een aantal (gezondheids)vragen voorgelegd, waarna zij naar hun tafel worden begeleid. “Gelukkig hebben wij een grote zaak. Tussen elke gedekte tafel staat een ongedekte tafel.” In totaal mogen er dertig personen in een restaurant aanwezig zijn, exclusief personeel, waarvan eerst wel sprake was. “Maar dat is gelukkig teruggedraaid.” Het restaurant is ‘coronaproof’ gemaakt met onder meer een vaste looproute. Ook Het Magazijn aan de Voorstraat opent op Tweede Pinksterdag de deuren en heeft al de nodige reserveringen staan. “Het is erg fijn dat we voorzichtig weer mogen opstarten”, zegt Fokke Wagner. “We hebben veel tijd en energie geïnvesteerd in onze tuin om de anderhalve meter te kunnen waarborgen. Het is de afgelopen tijd prachtig weer geweest. Hopelijk blijft dit zo.” Ook in het restaurant kan de anderhalve meter afstand worden gewaarborgd, vertelt de eigenaar. “Daar is onze ruimte groot genoeg voor.”

Samen aan tafel

Suzanne Hanika vindt dat de regels de komende dagen wel duidelijk gecommuniceerd moeten gaan worden. Zoals dat twee personen uit een ander huishouden, bijvoorbeeld twee vriendinnen of collega’s, aan een tafel op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar mogen zitten. “Het is wel belangrijk dat dit duidelijk is natuurlijk, voor ons, maar ook de gasten. Dat ze niet verbaasd zijn als er mensen op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar zitten. Of dat er verwacht wordt dat wij hiertegen optreden.” Ook de eigenaar van Het Magazijn verwacht deze week nog de nodige opheldering. “De regels worden haast dagelijks aangepast. Wij volgen het up-to-date protocol dat bij ons bekend is en zijn flexibel als dit wordt aangepast.” Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid erkent dat er nog weinig aandacht is besteed aan vragen over of twee personen uit een ander huishouden op minder dan 1,5 meter afstand aan een tafel mogen zitten. “We verwachten hier in de loop van deze week meer duidelijkheid over. Het punt wordt opgenomen in de nieuwe noodverordening die vanaf 1 juni van kracht is.”

Binnen anderhalve meter?

Een punt dat ook nog verduidelijking behoeft, is de afstand van horecapersoneel ten opzichte van de gasten. In het protocol Heropening Horeca van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat dat na het controlegesprek na ontvangst, ‘medewerkers binnen anderhalve meter aan tafel de bestelling mogen opnemen, uitserveren en afruimen, terwijl de gasten aan tafel zitten.’ Het is een punt waar Suzanne zich over verbaast. “Het was mij niet bekend. We gaan het onze gasten vragen of zij dit willen.” Ook bij Het Magazijn krijgen gasten deze vraag voorgelegd. “Je moet er namelijk wel goedkeuring voor krijgen van je gasten”, aldus Fokke. Volgens de woordvoerder van de VRZHZ is dit punt echter tegenstrijdig. “We gaan dit aankaarten, omdat het voor onduidelijkheid zorgt.”

Noodverordening

Een woordvoerder van KHN legt uit dat het protocol Heropening Horeca een richtlijn is gebaseerd op informatie die nu bij Koninklijke Horeca Nederland bekend is. “Wettelijke regels, zoals lokale/regionale noodverordeningen, Arbo-regels, etcetera blijven onverkort van toepassing. Met name noodverordeningen worden op dit moment met grote regelmaat aangepast en we kunnen niet uitsluiten dat noodverordeningen strengere, of soms ruimere regels kennen dan in dit protocol zijn opgeschreven.” Indien er afwijkingen zijn tussen het protocol en de noodverordening, dan gelden de bepalingen uit de noodverordening. De veiligheidsregio verzorgt de communicatie rondom de nieuwe noodverordening. Volg het laatste nieuws via www.zhzveilig.nl, Facebook en Twitter (VRZHZ) en Instagram (veiligheidsregiozhz).

Creatief

De ondernemers zijn desondanks onverminderd blij dat de deuren weer open mogen. Suzanne: “We hebben de afgelopen maanden creatief ondernemerschap getoond. De komende tijd zijn we ook op zaterdag geopend. We hebben meer crisissen doorstaan, ook dit komt weer goed.”

Volgende week een vervolg in Dordt Centraal over de opening van de restaurants en de terrassen! Hoe zijn de eerste dagen verlopen? Wat zijn nu de uiteindelijke regels geworden? En wat zijn de ervaringen van de gasten?