PAPENDRECHT – Komend schooljaar zullen alle leerlingen van het Willem de Zwijger College in Papendrecht in hun standaard lesrooster, minder minuten tijd per vak verplicht volgen. Daarvoor in de plaats worden aan het begin en einde van iedere dag Flex-uren aangeboden. Docenten worden dit jaar opgeleid tot coach.

De maatschappij, de arbeidsmarkt, technologieën veranderen snel en iedere jongere is anders. Onderwijs kan en mag niet meer voor ieder kind gelijk zijn vindt het Willem de Zwijger College. De school wil nog beter aansluiten bij de behoefte van leerlingen. Elke leerling kan, begeleid door een coach, kiezen welke vakken hij of zij naast het standaard rooster volgt. Er worden dertien Flex-uren per week aangeboden waar iedere leerling er minstens vijf kiest; meer mag natuurlijk ook. Tijdens deze Flex-uren wordt extra uitleg gegeven over een bepaald onderwerp van een vak, verdieping of juist herhaling geboden. Er wordt een toets voor- of nabesproken of met begeleiding huiswerk gemaakt. Leerlingen volgen de vakken die zij het meest nodig hebben of die hun interesse hebben. Ze bepalen ook nog eens zelf op welke dag ze deze vakken volgen en dus wanneer ze een keer later beginnen of juist eerder klaar zijn. Een rooster op maat.

Coach
In de Flex-uren kan ook gekozen worden voor extra’s als techniek, muziek of cultuur, het vak wetenschapsoriëntatie of de sportklas. Dit kan als extra maar ook, als het heel goed gaat bij de schoolvakken, in plaats van een schoolvak. Deze keuzes maken de leerlingen in goed overleg met hun coach. Docenten op De Willem worden dit jaar opgeleid tot coach. Waar een docent dit jaar nog mentor kon zijn van wel dertig leerlingen, zal hij of zij komend schooljaar maximaal achttien leerlingen begeleiden. Iedere leerling spreekt zijn of haar coach gemiddeld eens in de drie weken individueel, maar ook dit is maatwerk. De coach zal, samen met de leerling, ouders intensief betrekken bij het leerproces. Een goede samenwerking tussen school en ouders heeft een bewezen positieve invloed op de schoolse ontwikkeling van jongeren.

Meer weten over deze onderwijsvernieuwing? Neem dan contact op met afdelingsmanager Hans van Dongen, afdelingsmanager: h.dongen@wdezwijger.nl of zie www.wdezwijger.nl.