Actueel

reageer als eerstvr 8 feb 2019

Sloop Willemshoeve tijdelijk stilgelegd

DORDRECHT – Dit najaar gloorde er nog hoop voor de Willemshoeve aan de Venuslaan toen de gemeente na een verkiezingsactie voor gemeentelijke monumenten in de buitenwijken van de stad, de hoeve nomineerde. De eigenaar van het gebouw gaf in januari sloopbedrijf St. Nicolaas opdracht te starten met de sloop. Deze week ontstond er weer hoop omdat de sloop stopte. Volgens de sloper heeft dat te maken met water-, elektriciteit- en gasleidingen die nog niet zijn afgesloten. (Foto: Thymen Stolk)

Woordvoerder van de gemeente Mark Benjamin: “De verkiezing tot gemeentelijk monument, waarbij mensen massaal stemden op de boerderij, betekende nog niet dat het pand ook inderdaad gemeentelijk monument zal worden. Daarvoor moet nog heel veel gebeuren zoals een gedegen beschrijving waarom het een monumentale waarde bezit. In de praktijk weten we dat het moeilijk is om zo’n toewijzing tot monument te verkrijgen als de eigenaar andere plannen heeft met het pand.”

“Een rechter stelt bij een meningsverschil vaak de eigenaar in het gelijk. Terecht wordt namelijk opgemerkt dat het vreemd is dat de gemeente dan niet eerder een monumentenstatus heeft toegekend voordat de eigenaar het gebouw aankocht. De hoeve op zichzelf hebben we in het verleden blijkbaar niet bijzonder genoeg gevonden maar als onderdeel van het complex Zuidwijk is dat het toch wel, vinden we nu. De gemeente heeft beperkt middelen om gemeentelijk monumenten op te knappen en dan moet je soms keuzes maken. We hebben de procedure na de verkiezing wel opgestart maar ik geef de bewoners weinig hoop dat het gaat lukken. Ook wanneer er nu oponthoud is ontstaan acht ik de kans, na de vele gesprekken die we met de eigenaren hebben gevoerd, niet groot dat de boerderij voor de sloophamer behouden blijft.”

 

Geef een reactie