DORDRECHT – De Dordtse schrijver Edjo Frank heeft vorige week zijn nieuwe roman ‘Een Joodse erfenis’ uitgebracht. Door de huidige omstandigheden kon hij geen presentatiebijeenkomst houden en is hij beperkt in de mogelijkheden om het boek te promoten. Zonde, want “het is een mooi kindje geworden, zowel uiterlijk als innerlijk”, zegt hij er zelf over.

Hoofdpersoon in het boek is Sara Nussbaum, directeur van de Pan Europeesche Crediet Bank in Rotterdam. De inhoud is deels gebaseerd op de geruchtmakende zwart geldaffaire in de jaren zeventig bij de voormalige Slavenburg’s Bank aan de Coolsingel in Rotterdam, compleet met FIOD-invallen en arrestaties van de bankiers.

Complicaties

De Panec Bank raakt door risicovolle kredieten in zwaar weer. De Nussbaums wijken uit naar Argentinië, waar het noodlot plotseling toeslaat. Dan volgen de complicaties elkaar snel op. Misdadigers jagen op het aanzienlijke vermogen van de familie en met name op een grote hoeveelheid goudstaven die Sara Nussbaum heeft afgetroggeld van een Wit-Russische oliemaatschappij. In Andalusië vindt een serie geweldsincidenten plaats. De Spaanse politie vermoedt de betrokkenheid van machtige drugskartels. Als de veiligheid van Israël in het geding lijkt, komt de veiligheidsdienst Shin Bet in actie. Sara Nussbaum verzint vanuit haar schuilplaats een laatste list voor de joodse erfenis.

In de boekwinkel

‘Een Joodse erfenis’ is het verhaal van een joodse bankier, een sterke vrouw, bekneld tussen grote financiële verantwoordelijkheden en emoties die een weg naar buiten zoeken. Het is voor 21,95 euro verkrijgbaar in online winkels en de Dordtse boekwinkels De Nieuwe Bengel en de beide locaties van Vos en van der Leer.

Over Edjo Frank

Edjo Frank (1949) is een geboren en getogen Rotterdammer. Zoon van joodse ouders die via de onderduik en het verzet de oorlog overleefden. Hij woont in Dordrecht en werkte als beleidsadviseur en leidinggevende op het Stadskantoor, daarna als zelfstandig ondernemer en inmiddels is hij met pensioen. Vele Dordtenaren, Rotterdammers en anderen in het land kennen hem door zijn activiteiten voor een verdraagzame, tolerante samenleving, inzet tegen antisemitisme en racisme, betrokkenheid bij de Joodse gemeenschap en projecten met voetbalsupporters om ongewenst gedrag, zoals antisemitische spreekkoren in voetbalstadions, tegen te gaan. Hij ging bijvoorbeeld in januari met twintig Feyenoordsupporters vijf dagen naar Auschwitz en het Joodse slavenkamp Seibersdorf, een indrukwekkende en emotionele studiereis van de Anne Frank Stichting en FC Feyenoord.