DORDRECHT – De Stichting Leergeld Drechtsteden heeft in 2017 85 procent van de kinderen die in de regio opgroeien in armoede ondersteund met de aanschaf van schoolspullen, een computer, fiets, bijdrage voor schoolreis, voetbalschoenen of een sportabonnement. Dit zijn ruim 5.100 kinderen. “Dat betekent dat heel veel kinderen die in onze regio opgroeien in armoede toch mee kunnen doen met de dingen die voor andere kinderen zo gewoon zijn. Een heel belangrijk resultaat”, zegt Bob van de Burgt, directeur van Leergeld Drechtsteden. De stichting is één van de 99 lokale stichtingen die in Nederland actief zijn.

Wethouder Peter Heijkoop (foto) is heel blij dat zoveel kinderen gebruik maken van Leergeld: “Armoede onder kinderen terugbrengen heeft de grootste prioriteit. Voor de toekomst van de Dordtse kinderen, de gezinnen en uiteindelijk de samenleving is het zo belangrijk dat ze al op jonge leeftijd mee kunnen doen. Ik ben er heel trots op dat nergens in Nederland zoveel kinderen kunnen sporten, musiceren of meekunnen op schoolreisje als in Dordrecht en de regio. Wij weten meer dan 4 op de 5 kinderen te bereiken.”

Werkende armen
De kracht van Leergeld in de Drechtsteden is de intensieve samenwerking tussen de Sociale Dienst Drechtsteden en Leergeld. “De SDD verwijst de ouders naar ons door als zij voor Leergeld in aanmerking komen. Daarnaast hebben we zelf een overzicht van ouders die niet in beeld zijn bij de SDD, maar vallen onder de groep ‘werkende armen’. Zij komen sinds vorig jaar ook in aanmerking voor ondersteuning. Die benaderen wij zelf”, aldus Van de Burgt. Leergeld heeft contacten met andere stichtingen zoals Jarige Job, Nationaal Fonds Kinderhulp, Uitgestelde Kinderfeestjes en lokale initiatieven.

Zorg minder

Landelijk kunnen ruim 103.000 kinderen door Leergeld onbezorgd deelnemen aan activiteiten die voor hun leeftijdgenootjes heel normaal zijn. Dit aantal is een stijging van 27 procent ten opzichte van 2016. “We kunnen zo een steeds belangrijkere rol spelen in de aanpak van armoede onder kinderen. Ouders van deze kinderen moeten elke maand opnieuw de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen. Onder hen zijn verrassend vaak werkende, soms alleenstaande, ouders. Zij verdienen een laag inkomen doordat zij werken als ZZP-er of in een ‘lage loon-bedrijf’. Door een beroep te kunnen doen op Leergeld hebben zij alvast een zorg minder!”, aldus Van de Burgt.