DORDRECHT – Bernadette Striebeck heeft namens de VSP Dordrecht vragen aan het college van B&W gesteld over de moeilijkheden, die senioren ondervinden bij het downloaden van de corona app en QR-code als bewijs van vaccinatie tegen corona. De partij zou veel vragen en reacties hebben gekregen van Dordtse senioren op het overheidsbeleid dat op 25 september in gaat en waarbij mensen verplicht zijn een QR-code te tonen als zij bijvoorbeeld een restaurant willen bezoeken.

“Het gaat vooral om senioren die nog een oude telefoon of geen mobiele telefoon hebben.” Schrijft Striebeck in de brief. “Veel senioren zijn digitaal vaardig maar velen ook niet. Het aanvragen of downloaden van de app, een schriftelijke of geprinte QR-code is dus niet voor iedereen vanzelfsprekend.” De VSP vraagt het college te kijken of het mogelijk is servicepunten in te richten, bijvoorbeeld in het stadskantoor, zorginstellingen of bibliotheek om mensen hiermee te helpen. En om meer informatie te geven hoe zij een papieren QR-code kunnen verkrijgen of wie hen daarbij kan helpen.

Ontmoetingsruimten gewoon open

Woordvoerder van Stichting Het Spectrum, waar onder andere de verpleeghuizen De Sterrenlanden en Vreedonk onder vallen, Gitte Peeters zegt desgevraagd: “Onze stichting kan geen QR-codes aanleveren voor onze bewoners. Dat zullen de contactpersonen, naasten of familieleden moeten aanvragen bij de Rijksoverheid. Ouderen dienen steeds meer hun eigen zaken te regelen, zeker wat betreft de mensen die zelfstandig wonen met thuiszorg. Overigens zijn al onze restaurants gewoon geopend zonder QR-code. Het Polderwiel, Sterrenwiel, Waterwiel, Prinsemarij en Het Theehuis vallen onder de regeling voor zorginstellingen.”

ASz houdt vast aan beleid

Het Albert Schweitzer ziekenhuis laat via onlinekanalen weten dat er bij hen, na 25 september niets verandert. “Vanaf zaterdag 25 september is anderhalve meter afstand houden in Nederland niet meer verplicht en wordt een coronatoegangsbewijs verplicht in onder meer de horeca. In het ASz verandert op dat moment niets. Wij vragen u om voorlopig nog anderhalve meter afstand te houden en om bij binnenkomst gezondheidsvragen te beantwoorden. Naar een QR-code of testbewijs vragen wij niet.”

Zeer ernstig

“Ziekenhuizen maken hun eigen beleid en volgen allereerst de richtlijn van de Federatie Medisch Specialisten. Versoepelen gebeurt in deze richtlijn pas vanaf de alarmeringsfase ‘zorgelijk/waakzaam’. Op dit moment bevindt de regio Zuid-Holland Zuid zich nog in de fase ‘zeer ernstig’ wegens het hoge aantal besmettingen. Hier komt bij dat zich in het ziekenhuis altijd mensen bevinden met een kwetsbare gezondheid. We houden daarom alles nog even zoals het nu is.”

Bezoekregeling beperkt

Vrijwilligers vragen bij binnenkomst naar de gezondheid van de bezoekers. Eventuele klachten die de bezoeker op dat moment heeft, zijn medebepalend voor de veiligheid in het ziekenhuis. De looproutes in één richting blijven bestaan en de bezoekregeling blijft nog beperkt. Daar waar anderhalve meter afstand bewaren niet lukt bij het verlenen van zorg, draagt de zorgverlener een mondneusmasker of faceshield. Later dit jaar bekijkt het ziekenhuis, in overleg met andere ziekenhuizen in de regio, of zij zullen afstappen van de anderhalve meter afstand en andere maatregelen.

(Foto: Thymen Stolk)