DORDRECHT – Zorg goed voor jezelf, zie om naar anderen, houd je aan de maatregelen en draag deze ook uit. Het is een boodschap die de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) graag meegeeft. “Er wordt bij ons intensief samengewerkt om het coronavirus te bestrijden, maar hier hebben we ook alle inwoners bij nodig”, benadrukt Eddy van Well van de VRZHZ. Niet eerder was de organisatie zo zichtbaar. “De meeste mensen kennen ons van de brandweer, maar weten niet wat we verder allemaal doen.” Taken op het gebied van brandweerzorg dus, maar ook crisis- en rampenbestrijding en geneeskundige hulpverlening. “Dit is, ook voor ons, een bijzondere situatie. We zijn hard aan de slag met het coronavirus, maar moeten ook de continuïteit van de organisatie waarborgen.” Gerben van den Boom van de Brandweer Zuid-Holland Zuid: “Als mensen 112 bellen moeten ze op ons kunnen blijven rekenen.”

In de VRZHZ werken verschillende besturen en (hulp)diensten samen en worden, namens tien regiogemeenten, taken uitgevoerd. Dit staat allemaal op papier. Welke risico’s de regio kent en welke wegen bewandeld kunnen worden. Denk aan een overstroming, een ongeval op het spoor, enzovoorts. Zelfs een pandemie is opgenomen in het regionaal risicoprofiel dat om de vier jaar wordt opgesteld. Dat is niet ongebruikelijk, aldus Van Well. “Om de twintig à dertig jaar breekt een pandemie uit. Vorig jaar nog hebben de burgemeesters van de tien gemeenten, burgemeester Kolff als voorzitter van de VRZHZ, een pandemie-oefening in communicatie gehad.” Sinds de uitbraak van het coronavirus is de VRZHZ opgeschaald. Crisismaatregelen, zoals opgenomen in de noodverordening, zijn door de VRZHZ naar aanleiding van kabinetsbeleid vastgesteld. De VRZHZ instrueert alle uitvoerenden, zoals BOA´s (buitengewoon opsporingsambtenaren), monitort de effecten en zorgt, onder meer in samenwerking met de gemeenten, voor de communicatie. De organisatie is ook actief op social media. “Om te proeven wat er onder de mensen speelt, aan welke informatie behoefte is. We merkten bijvoorbeeld dat er behoorlijk wat fake news ten aanzien van het coronavirus is. Daarom hebben we een checklist gemaakt die mensen kunnen gebruiken om te zien of iets echt is of niet.”

Altijd paraat

In het pand van de organisatie, op het Dordtse Leerpark, zijn inmiddels twee crisiscentra ingericht waar, op gepaste afstand, druk wordt overlegd tussen alle verschillende partijen. De Brandweer ZHZ moet bijvoorbeeld, ook in deze bijzondere tijd, altijd paraat zijn. De regio Zuid-Holland Zuid telt 31 brandweerkazernes, waaronder de twee beroepskazernes in Dordrecht. Maar wat nu als er door het coronavirus onderbezetting dreigt? Gerben van den Boom: “Het coronavirus raakt ons allen, dus ook hulpverleners. Het is zaak om hierop te anticiperen. Er zijn daarom verschillende scenario’s geschetst en plannen bedacht om met eventuele uitval om te gaan, werken in kleinere groepen op een wagen bijvoorbeeld. De brandweer moet natuurlijk altijd inzetbaar zijn.”

Mondkapjes

De GGD/GHOR-crisisorganisatie is ‘24-7’ bezig met de coördinatie en regie op de gehele geneeskundige keten. Zo wordt er met de zorg gekeken naar oplossingen en mogelijkheden om zo goed mogelijke zorg te blijven leveren in deze crisis. Zo ook wordt er in goede samenwerking met de GHOR’s (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) van Rotterdam Rijnmond en Zeeland, onder regie van het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg), gekeken naar de verdeling van persoonlijke beschermingsmiddelen. Zoals iedereen ondertussen wel meekrijgt in de media is hier een enorm tekort aan mondmaskers en andere beschermingsmiddelen. Sander Zwanenburg van GHOR ZHZ, onderdeel van de Veiligheidsregio, zegt dan ook dagelijks aan het kijken waar er tekorten dreigen. Er wordt dan bekeken waar de prioriteiten liggen. Vanuit de landelijke bevoorrading gaat 80 procent naar de acute zorg en 20 procent naar de niet acute zorg. “Noodkreten van zorginstellingen komen bij ons binnen, waarna wij die beoordelen.” De inkoopkanalen van het materiaal drogen volgens Zwanenburg langzaam maar zeker op. “Of je ziet, zoals nu bijvoorbeeld, dat door een enorme vraag de productie van FFP2-maskers toeneemt, waardoor er vervolgens een tekort aan schorten met mouwen ontstaat.” De GGD/GHOR-crisisorganisatie zit er bovenop om alles zo goed mogelijk te coördineren, maar ze kunnen het niet alleen. Zo ondersteunt de brandweer bij een aantal logistieke processen op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Alle hulp is nodig

Om het coronavirus te bestrijden benadrukt de Veiligheidsregio nogmaals dat de organisatie alle hulp van de inwoners nodig heeft. Eddy van Well: “We zien dat sommige mensen overbezorgd zijn, maar anderen juist weer zorgeloos. Wij geven graag mee: heb oog voor veiligheid en neem anderen mee met deze belangrijke boodschap.”

Meer weten over de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid? Zie www.veiligzhz.nl.