DORDRECHT – Een mooie fietstunnel bij haar om de hoek, dat is waar Lotti Hesper zich vanuit Stichting voor de Werkplaats met twee Dordtse kunstenaars al enige tijd voor inzet. Het is één van de zeven ideeën waarvoor een subsidie is aangevraagd bij de Provincie Zuid-Holland, in het kader van de Erfgoedlijn Waterdriehoek. Rond 8 december hoort Lotti of hun project Tunnel: Verbinding in Tijd gehonoreerd wordt met 20.000 euro. “Vandaag kreeg ik een telefoontje dat de kans erg groot is dat we het gaan krijgen,” vertelt Lotti verheugd.

Lotti Hesper, onder andere bekend van de kunst in Dordtse brugwachtershuisjes en de organisatie van 15 muurschilderingen in de Vogelbuurt, wil samen met de Dordtse kunstenaars Elvira van Bochove en Albert Zwaan een kunstproject realiseren rondom het fietstunneltje onder de N3 tussen de Dubbeldamseweg en landgoed Dordwijk. Ze vertelt: “Iedere dag fietsen en lopen er zo’n 3500 mensen door de tunnel. Wanneer wij vanuit Stichting voor de Werkplaats ons kunstwerk kunnen realiseren dan krijgen de gebruikers van de tunnel meer notie van het verleden, heden en toekomst van deze plek en de rol van het water daarin. De tunnel ligt op de belangrijkste en kortste fietsroute tussen het centrum van Dordrecht en de Brabantse en Nieuwe Dordtse Biesbosch. De tunnel is nu verwaarloosd en verdiend een opknapbeurt om de sociale veiligheid te verbeteren. De kosten van het hele project gaan richting 60.000 euro. Elvira en Albert hebben allebei een aanvraag ingediend voor een kunstsubsidie van de gemeente waarmee we nog eens 20.000 euro hopen te krijgen. De tunnel is van Rijkswaterstaat die momenteel veel investeert in de vernieuwing van de N3. We hopen dat zij een deel willen financieren. De rest zullen we via fondsen en sponsoring bij elkaar proberen te krijgen. Giften zijn welkom.”

Verbinding in Tijd

“In de Dordtse geschiedenis neemt het water een prominente plek in. De tunnel onder de N3 is ook een tunnel voor water. Het riviertje de Dubbel liep vroeger vanaf de Oosthaven. Ergens ter hoogte van de Dubbeldamseweg splitste de Dubbel zich op in het riviertje de Thuredrith. De andere helft ging door richting Zwijndrecht waar het aan de andere kant van de Oude Maas Devel werd. De Dordwijkzone is het gebied met parken en sportparken tussen het Wantij in het noorden en de Nieuwe Dordtse Biesbosch in het zuiden, met als kern het landgoed Dordwijk. De fietstunnel ligt hier middenin. Het gebied speelt een grote rol als ecologische verbindingszone tussen stad en buitengebied. De gemeente krijgt van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een rijksbijdrage van € 1.165.000 voor de inrichting van de Dordwijkzone als natuurlijke klimaatbuffer.”

Onderwatertafereel

Kunstenaars Elvira van Bochove en Albert Zwaan: “We willen de tunnel zo beschilderen alsof deze onder water ligt. Het gaat om beschildering van de muren aan beide kanten en ook buitenkant zodat er als het ware een poort ontstaat waardoor je het water ingaat. Dat is gelijk ook een poort naar de natuur van de Biesbosch. Er zullen elementen in worden verwerkt die te maken hebben met de geschiedenis en toekomst van het eiland, verzonken of juist naar de oppervlakte drijvend. Bij het ontwerp gaan we kinderen van basisscholen in de omgeving vragen stellen. Wat stroomt er in het water? Wat ligt er op onze bodem bewaard? Wat zal het water in de toekomst brengen? De resultaten hiervan worden verwerkt in de muurschildering. Uiteindelijk wordt het werk een onderwaterwereld, die imaginaire herinneringen bewaart uit het verleden en de toekomst van het Eiland van Dordrecht. We hopen dat de gemeente ook wil investeren in goede verlichting van de tunnel en gaan ervanuit dat deze er na de opknapbeurt weer schitterend uitziet voor de komende tien jaar.”

Meer aanvragen voor stimulering erfgoed

De Provincie Zuid-Holland stimuleert sinds 2013 de zichtbaarheid van haar cultureel erfgoed met subsidies. In zeven overleggroepen, de erfgoedtafels, worden de verschillende historische belangen vertegenwoordigd. In de regio Drechtsteden bestaat sinds die tijd een Erfgoedtafel voor de Waterdriehoek. Deze driehoek van rivieren verbindt Dordrecht met Kinderdijk en de Biesbosch en alle plaatsen die daar tussen liggen.

Dit jaar zijn er zeven projecten in de regio die een subsidieaanvraag hebben ingediend voor het versterken van cultureel erfgoed. Behalve het fietstunneltje, onder de N3 ter hoogte van de Dubbeldamseweg en Landgoed Dordwijk, zijn er subsidieaanvragen ingediend voor een animatie bij beschilderde panelen over de St Elisabethsvloed door het Dordrechts Museum, voor een bezichtigingsplaats bij de Brug over de Noord bij Alblasserdam, een Tijdmachine bij de molens van Kinderdijk, een Kraanbaan in Alblasserdam, een kraan bij het Waterbusplein Hendrik-Ido-Ambacht en uitbreiding van het Binnenvaartmuseum in Dordrecht. In totaal gaat het om een bedrag van bijna een half miljoen aan subsidie.