Actueel

reageer als eerstdo 5 dec 2019

Vrijwilligerswerk leidt tot waardering én voldoening

DORDRECHT – Rond de 40 procent van de Dordtenaren doet enige vorm van vrijwilligerswerk. INZET078!, het organisatienetwerk (ContourdeTwern, MEE Plus, Vivenz, Bibliotheek AanZet, Stichting Anders en MBO Drechtsteden) dat sinds deze zomer het vrijwilligerswerk ondersteunt in Dordrecht, grijpt de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december aan om hen te bedanken. En hopelijk natuurlijk om het percentage verder omhoog te brengen, want er zijn nog volop vrijwilligersvacatures. (Foto: Jeroen Niemeijer)

Voorheen werden vrijwilligers jaarlijks bedankt tijdens een vrijwilligersfeest. “Wij hebben besloten dat anders te doen, omdat je met zo’n feest maar een klein deel van de vrijwilligers bereikt”, zegt Karin Bakker van INZET078! “Daarom gaan we op 7 december van 13.30 tot 15.00 uur de straat op om in Dordrecht op vijf  locaties verspreid over de stad in gesprek te gaan met mensen en ‘growing papers’ uit te delen. Dat zijn bedankjes op papier, met daarin bloemenzaadjes. Als je het in de grond stopt, komen in het voorjaar de bloemen op. Het is natuurlijk vooral een middel om met zoveel mogelijk mensen in gesprek te gaan. Met vrijwilligers, om hen te bedanken. Maar ook met mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen. We gaan hun vertellen hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn, hoeveel waardering je er voor terugkrijgt, hoeveel voldoening het geeft om iets extra’s bij te dragen aan de maatschappij en hoe je groeit als mens door het doen van vrijwilligerswerk.”

Vrijwilligersprijs

Wat wel is gebleven is de uitreiking van de jaarlijkse Vrijwilligersprijs. Die vindt eveneens plaats op zaterdag 7 december van 15.30 tot 18.00 uur. “De bijeenkomst in het theatercafé van Kunstmin wordt gepresenteerd door Lars Sørensen”, vertelt Karin Bakker. “Wethouder Peter Heijkoop doet de prijsuitreiking en aansluitend is er een borrel voor alle vrijwilligers. De prijs gaat als blijk van waardering naar een vrijwilligersorganisatie die afgelopen jaar iets bijzonders heeft gedaan en daarmee een belangrijke bijdrage aan de samenleving heeft geleverd.”

Nieuw soort vrijwilligers

Rond de Vrijwilligersdag voert INZET078! ook een ‘bedankcampagne’ op posters langs de weg en met advertenties in kranten. “Zonder vrijwilligers valt er heel veel om”, zegt Bakker. “Die waardering mag dus best af en toe duidelijk uitgesproken worden. Daarnaast hopen we natuurlijk nieuwe mensen te overtuigen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Het geeft zoveel voldoening. Zeker als je iets doet waar je talenten liggen. En je hoeft je zeker niet voor langere tijd vast te leggen, iets wat mensen nogal eens weerhoudt om vrijwilligerswerk te gaan doen. We zien steeds vaker een nieuw soort vrijwilligers: mensen die niet elke week de tijd hebben, maar wel af en toe iets willen doen.”

Meer weten? Kijk op inzet078.nl. Daar zijn ook de, heel uiteenlopende, vrijwilligersvacatures te vinden.

De nomineerden

De jury van de Dordtse Vrijwilligersprijs heeft vijf kandidaten genomineerd voor de Vrijwilligersprijs 2019. De genomineerden, geselecteerd uit een groep van 25 organisaties, zijn Vrij Kindertoneel Dordrecht, Speeltuinvereniging Oosterkwartier, Unie van Vrijwilligers (project zwemmen met gehandicapten), Molen Kyck over den Dyck, Moeders Informeren Moeders. Bij de prijsuitreiking door wethouder Heijkoop, op 7 december vanaf 16.15 uur in het theatercafé van Schouwburg Kunstmin, worden een hoofdprijs van 2.500, een tweede prijs van 1.500 en een derde prijs van 1.000 euro uitgedeeld.

 

Op de foto: Eén van de genomineerden, het project zwemmen met gehandicapten van de Unie van Vrijwilligers, werd donderdag verrast met het nieuws.

 

Geef een reactie