Actueel

reageer als eerstvr 1 feb 2019

Waardering voor mantelzorgers

DORDRECHT – Mantelzorgers staan vaak dag en nacht en het jaar rond klaar voor iemand in hun omgeving die hulp nodig heeft. Daar mag je best wat waardering voor hebben, vindt de gemeente Dordrecht. Jaarlijks kunnen mantelzorgers daarom in aanmerking komen voor de mantelzorgwaardering: een cadeautje van de gemeente voor het belangrijke en liefdevolle werk dat zij het hele jaar door belangeloos doen. In Cultureel Centrum Sterrenburg werden gisteren cadeaubonnen uitgereikt aan tientallen Dordtse mantelzorghelden. (Foto’s: Thymen Stolk)

Dordtse mantelzorgers konden in de laatste twee maanden van 2018 een aanvraag doen voor een mantelzorgwaardering. “Er kwamen rond de 2.500 aanvragen binnen”, vertelt Consulent Mantelzorgondersteuning Chantal Kruithof van MEE Drechtsteden, de organisatie die namens de gemeente op allerlei manieren actief is in het ondersteunen van mantelzorgers. “Van die groep kozen 2.400 mantelzorgers voor een waardering in de vorm van 200 euro cash. Ruim honderd mensen kozen voor de cadeaubonnen ter waarde van 200 euro met leuke extra’s door de deelnemende winkeliers.”

80 procent van de zorg

Waardering voor en ondersteuning van de grote groep mantelzorgers in ons land is erg belangrijk, stelt Kruithof. “In ons land wordt zo’n 80 procent van de zorg uitgevoerd door mantelzorgers en 20 procent door professionals. Het is een rol waar je niet voor kiest, maar waar je geleidelijk aan of plotsklaps in terecht komt. Het gevaar is dat je wereldje steeds kleiner wordt en dat de hulprol steeds zwaarder wordt. Als je een goed netwerk van mensen om je heen hebt, is het vaak nog wel op te brengen, maar dat wordt door de situatie vaak juist kleiner.”

Overbelasting

De overheid wil dat ouder wordende mensen langer thuis blijven wonen. Vanzelfsprekend heeft dat de rol van mantelzorgers steeds groter en belangrijker gemaakt. Kruithof: “Inmiddels is één op de vijf Nederlanders mantelzorger. Niemand is erbij gebaat dat die overbelast worden.” Dat voorkomen is één van de belangrijke doelen van MEE. “Mantelzorgers kunnen altijd bij ons terecht voor informatie en advies, telefonisch of via de website. Maar ook voor een ondersteunend gesprek of langere ondersteuning. Verder geven we cursussen aan groepen mantelzorgers en delen we onze kennis met onder meer huisartsen, fysiotherapeuten, thuiszorgorganisaties en sociale wijkteams. En we zorgen af en toe voor wat extra waardering voor mantelzorgers. Met een speciale verwenweek en nu dus met een waardering in deze vorm.

Meer weten? Kijk op www.meemantelzorg.nl.

 

 

Geef een reactie