DORDRECHT – Toen Dennis van Kooij van Slagerij De Smokerie in de kroeg een biertje stond te drinken met Myriam Hendrickx van Rutte brainstormden ze samen over hun mooie beroepen. Beide vaklieden hebben het ambacht hoog in het vaandel staan en beiden vinden het van groot belang de allerbeste grondstoffen te gebruiken en deze op authentieke wijze te verwerken, zoals het vroeger ging, in de eigen zaak. Al pratend, kwamen ze op het idee om een Rutte product te gebruiken in de droge worst die De Smokerie maakt: een puur product van scharrelvarkens uit Zeeuws Vlaanderen. Het leverde twee verrassende nieuwe worstsoorten op. (Foto: Rinie Boon)

Dennis deed verschillende testen, waarbij hij uiteindelijk uitkwam op de perfecte mix. Er zijn twee varianten uit gekomen: één worst met Dry Gin en één met Koornwyn XO, een op whisky lijkend granendistillaat. De worst smaakt heerlijk bij een biertje, maar nog leuker is het product te combineren met een flesje Rutte. De Koornwyn-variant met een lekker glaasje Koornwyn ernaast. De gin-worst met een glas frisse gin-tonic. Leuk voor thuis, maar ook verrassend in de horeca. De gin- en Koornwyn-worst is voor 4 euro te koop bij De Smokerie in de Grote Spuistraat én bij Rutte in de Vriesestraat, waar ze hem graag voor u combineren in een cadeaukistje, met bijpassende fles.