Actueel

reageer als eerstdi 30 jan 2018

Zwijndrechtse bodem geeft bijzondere vondsten prijs

ZWIJNDRECHT – Het gebied rond de Lindtsekerk (Develweg, Hortensiastraat, Lindtsebenedendijk) in Zwijndrecht maakt zijn naam als ‘archeologisch interessant’ waar. Vorig jaar werden bij rioleringswerkzaamheden in de Bloemenbuurt diverse archeologische vondsten gedaan. Er werd zelfs een complete grafkist gevonden. Die werd vorige week, in het bijzijn van wethouder Aaike Kamsteeg, door de archeologen van RAAP geopend.

De rioleringswerkzaamheden in de Bloemenbuurt begonnen eind februari. De gemeente hield rekening met mogelijke bodemvondsten. Begin april stuitte de aannemer in de Hortensiastraat op ‘een muur’, waarna de werkzaamheden stil werden gelegd en de archeologen werden ingeseind. De muur bleek een kerkhofmuur te zijn. Maar ook greppels en een kerkhof uit de late Middeleeuwen (tussen 1331 en 1500) werden gevonden. Bij de Lindtsekerk aan de Develweg werden door de archeologen potscherven, botten, vier menselijke skeletten én een complete relatief kleine grafkist aangetroffen. De skeletten en de kist worden momenteel geconserveerd. Het is nog niet bekend wat er precies met de vondsten gaat gebeuren. Worden zij bijvoorbeeld tentoongesteld voor de inwoners van Zwijndrecht? Dat moet volgens de gemeente nog nader bepaald worden. De vonden moeten tenslotte onder specifieke omstandigheden bewaard worden. Op een later tijdstip zal hier informatie over volgen.

De aangetroffen kist werd vorige week geopend. De archeoloog, gespecialiseerd in menselijke resten, stelde direct vast dat het een kind van vermoedelijk 5 tot 9 jaar betreft. Aanwijzingen hiervoor zijn onder andere de lengte van het skelet en de dikte van de schedel. Veel resten, waaronder de schedel, bevinden zich aan de bovenkant van de kist, die verder geheel gevuld is met klei. De grafkist lag behoorlijk diep in de vette klei en is mede daarom behoorlijk goed bewaard gebleven.

Geef een reactie