Werkstress is beroepsziekte nummer 1, dat meldt onderzoeksinstituut TNO afgelopen maand. Het blijkt dat vooral werkenden in het onderwijs, de industrie en de sector gezondheid en welzijn stressklachten ervaren. Maarliefst 14,6 % van de Nederlanders heeft burnout-klachten. Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven om stressverzuim te voorkomen.

De kosten en de duur van verzuim door werkstress zijn de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. BNR meldt dat werknemers in 2016 ruim zeven miljoen dagen hebben verzuimd. Het verzuim onder politieagenten blijkt nog een stuk hoger te liggen (7 procent) dan het gemiddelde bij de overheid. Van de 65.000 agenten zitten er 4.500 ziek thuis, schrijft het AD.

Door de hoge verzuimcijfers zijn ook de kosten hoog. Deze liggen voor werkgevers rond de twee miljard euro. Steeds vaker grijpen werkgevers preventief in door de invoer van een zogenaamd anti-werkstressbeleid. Het aantal werkgevers die hier al mee aan de slag zijn gegaan, is gestegen van 69 procent in 2014 naar 77 procent in 2016.

‘Duurzame inzetbaarheid’, wat is dat?
Werkgevers en werknemers die ervoor zorgen dat ze fit blijven voor het steeds sneller veranderende werk, zijn op weg naar duurzame inzetbaarheid. De term ‘duurzame inzetbaarheid’ zien we steed frequenter voorbij komen. Al in 2014 werd er bij de overheid extra geld vrij gemaakt om tenminste 1.000 bedrijven actief te helpen om maatregelen te treffen. Bedrijven en organisaties die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, plukken daar vaak direct de vruchten van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en betere productiviteit.

Week van de werkstress
Zo is er ook in 2014 de Week van de Werkstress in het leven geroepen. Dat is een initiatief waarbij werkgevers, werkstress en werkplezier op de kaart zetten. In 2016 namen meer dan 160 bedrijven deel aan de Week van de Werkstress (WvdW). In het hele land organiseren bedrijven activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten.

Voorkomen is beter dan genezen
Als er dan een ziekmelding is, dan wilt u dat een medewerker zo snel mogelijk herstelt en terugkeert naar de werkplek. Want verzuim kost geld. Bovendien verstoort het de dienstverlening en de productiegang van uw organisatie. Ook de werknemer verzuimt liever niet of zo kort mogelijk. Ziek zijn is immers nooit leuk en de drang om te herstellen kan voor spanning zorgen. En ook kan verzuim extra stress opleveren wanneer het inkomen in gevaar komt. Voor iedereen is het dus belangrijk ziekteverzuim tot het minimum te beperken.

Waar kan ik terecht voor advies?
Voor advies in de omgeving van Dordrecht kunt u terecht bij Preventix. Arbodienst Preventix adviseert en ondersteunt u bij het vormgeven en uitvoeren van een effectief verzuimbeleid. Dat beleid is er voor Preventix in eerste instantie op gericht ziekteverzuim te voorkomen. Mocht het toch tot verzuim komen, dan doen wij er vanaf dag 1 alles aan om u en de werknemer zo goed mogelijk bij te staan. Daarbij gaan behandeling en terugkeer naar werk vrijwel altijd hand in hand.
● Met de ondersteuning en begeleiding door Arbodienst Preventix:
● voorkomt u veel persoonlijke en materiële schade;
● bent u verzekerd van de best mogelijke Arbodienstverlening;
● verlaagt u gegarandeerd uw ziekteverzuim;
● werkt u aan een proactief, preventief ziekteverzuimbeleid.
Wilt u weten wat Preventix als Arbodienst voor u kan betekenen op het gebied van verzuimbegeleiding? Kijk voor meer informatie op onze website www.preventix.nl.