Als werkgever bent u verantwoordelijk voor een goed verloop van het re-integratietraject. Werkgevers lopen er vaak tegenaan om de re-integratie van een zieke werknemer goed vorm te geven. Gewoonweg omdat er veel verplichtingen bij komen kijken. Weet u waar u aan toe bent als uw werknemer ziek wordt?

Re-integratie: wat komt erbij kijken?

Re-integratie is het proces van terugkeren in (passend) werk. Er zijn drie mogelijkheden. Eerst moet u (laten) nagaan of terugkeer in eigen werk mogelijk is. Kan dit niet? Dan zal er gekeken moeten worden of er een aanpassing in het werk gedaan kan worden. Als beide opties niet mogelijk zijn, dan kan er gekeken worden naar een andere functie binnen de organisatie. Bij terugkeer in eigen werk, spreken we van eerste spoor re-integratie.

Wanneer krijg je te maken met re-integratie tweede spoor? Is geen van de bovenstaande drie opties mogelijk? Dan bent u verplicht om een tweede spoortraject te starten. Dat is een traject waarbij de werknemer op zoek gaat naar passend werk bij een andere werkgever. Werkgevers mogen niet zelfstandig beslissen dat eigen (aangepast) werk of ander werk niet mogelijk is. Daarbij moet altijd hulp ingeroepen worden van een deskundige. Meestal is dat een arbeidsdeskundige.

Een arbeidsdeskundige onderzoekt de re-integratie mogelijkheden van de werknemer en de tot dan toe verrichtte re-integratie inspanningen (eerste en tweede spoor) van zowel werkgever als werknemer. Hieruit volgt een advies ten aanzien van de te nemen maatregelen om de re-integratie op orde te houden of op orde te krijgen.

Training voor de werknemer

Niet iedere werknemer die via tweede-spoor re-integratie op zoek moet naar een andere baan kan ‘vanuit het niets’ zichzelf neer te zetten op de arbeidsmarkt. Om goed beslagen ten ijs te komen is het mogelijk om sollicitatietraining te volgen. Daarin komen belangrijke zaken aan bod om jezelf op de kaart te zetten:

  • het opstellen van een CV
  • het schrijven van een sollicitatiebrief
  • de positionering op de arbeidsmarkt (social media, netwerken)
  • gesprekstraining (benaderen van potentiële werkgevers, voorbereiding op het gesprek en voeren van het sollicitatiegesprek)

Samenwerken

Wat sowieso belangrijk is dat u en uw medewerker samenwerken aan de re-integratie. Een medewerker die betrokken blijft bij zijn werkgever re-integreert makkelijker dan een werknemer die hele dagen thuis zit. Regelmatig contact houden en overleggen over de mogelijkheden die uw werknemer heeft vaak een positieve uitkomst. Vergeet niet al het contact op te nemen in het re-integratiedossier.

Hulp van een expert Weet u nog niet precies hoe u een re-integratietraject goed doorstaat? Bij Experix bieden we een re-integratietraject aan in 4 fases: (1) intake en opstellen integratieplan, (2) benaderen van de arbeidsmarkt, (3) jobhunting en (4) nazorg. De experts van Experix re-integratie bieden werkgever en werknemer volledige ondersteuning in het traject van het zoeken naar, vinden van en re-integreren in passend werk in die situaties waarin het eigen werk niet meer mogelijk is. Wij werken landelijk vanuit zeventien vestigingen en begeleiden werknemer en werkgever op een persoonlijke en gestructureerde wijze. Als u een bedrijf heeft in Dordrecht of omgeving, dan bent u van harte welkom in onze vestiging in Rotterdam. Experix is klein genoeg om persoonlijk contact te garanderen en tegelijkertijd groot genoeg om alle expertise in huis te hebben. Voor vrijblijvend advies of vragen kunt u bellen naar 088-700 7750. Uiteraard zijn wij ook per mail te bereiken: info@experix.nl. Wilt u meer weten over onze diensten?

Kijk dan even op onze website: www.experix.nl.