reageer als eerstma 15 jan 2018

Keuzehulp! Hout-, pellet- of elektrische kachel?

Tientallen merken en honderden soorten: als u zich aan het oriënteren bent op de aanschaf van een kachel, kan dat best nog wel is verwarrend zijn. Keuzestress ligt op de loer: we worden overspoeld met informatie, producten en reviews. We zetten hier de voordelen en verschillen op een rij.

Er zijn grote verschillen tussen de houtkachel, pelletkachel en elektrische kachel. Niet alleen op brandstof-gebied, ook in de functionaliteit. Waar wilt u hem voor gebruiken? Voor welke ruimte? Stookt u voor de gezelligheid of is het de primaire warmtebron in huis?

Houtkachel: gezellig, sfeervol en romantisch stoken
Een houtkachel in huis is sfeervol: het knisperende hout heeft iets natuurlijks, het is écht. Ooit behoorde het tot onze kans tot overleven; het was dé uitvinding van de mens. Nu is het een sfeervolle warmtebron in huis.
Waar let u op bij de aanschaf ervan?

Ten eerste moet een houtkachel nooit te zwaar zijn in zijn warmteafgifte. Het is vervelend als u de kachel aansteekt en binnen de kortst mogelijke tijd het 30 graden is in de woonkamer.
Daarom is ook de plaats van een houtkachel in de woning belangrijk. Een centraal geplaatste houtkachel zal een betere warmteafgifte geven en zal daarom ook efficiënter zijn.

Waar plaats je een houtkachel?
Het is lang niet altijd mogelijk om hem centraal te plaatsen. Er moet rekening gehouden worden met de schoorsteen. Deze moet op een dusdanige manier geplaatst kunnen worden dat deze niet te veel verslepingen (bochten) zal krijgen. Het is ook belangrijk om te controleren dat een kachel niet teveel gesmoord wordt. Er wordt dan veel meer roet en creosoot afgezet in de schoorsteen waardoor de kans op overlast in de buurt of de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk groter is.

Elektrische kachel: vuur door enkel één druk op de knop
Stekker in het stopcontact en u heeft vuur. In veel gevallen is dit het enige wat u moet doen om een sfeervuur in uw woonkamer te krijgen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten en maten elektrische kachels en haarden met of zonder afstandbediening. Er is keuze uit vrijstaande kachels, wandhanghaarden, of inbouwhaarden die bijvoorbeeld in een wandmeubel kan worden ingebouwd in combinatie met een televisie. Ook zijn er prachtige combinaties met schouwen.

Pelletkachel: gezelligheid van een houtkachel en de luxe van een gashaard
Een pelletkachel is een kachel die gestookt wordt met korrels van geperste houtsnippers: pelletkorrels. De aanvoer van pellets, de snelheid van de ventilator en de hoeveelheid warme lucht die door de ventilator wordt afgegeven is volledig instelbaar en gaat voor de rest automatisch.
Wees bij de aanschaf altijd bedacht op het volgende verkooppraatje. Er wordt vaak gezegd dat een pelletkachel rechtstreeks achter de kachel door de muur kan met zijn rookgasafvoer. Alle zichzelf respecterende merken pelletkachel zullen dit nooit zo adviseren. Sterker nog, het is eigenlijk zelfs verboden. Tevens is het verhaaltje, een pelletkachel heeft geen onderhoud nodig, natuurlijk ook een sprookje. Een pelletkachel heeft aandacht nodig. Zowel de kachel als het rookkanaal.

Meer advies nodig?
Op zoek naar een kachel of (open)haard in Dordrecht en omstreken? Bij Krul Alltech hebben wij meer dan 700 kachels en haarden van 65 verschillende merken verkrijgbaar. Wij geven degelijk en eerlijk advies, 52 weken per jaar, 6 dagen per week. Onze showroom is te vinden in Opmeer. Ons ervaren team helpt u graag bij het kiezen van een kachel die bij u past. Wilt u snel advies? U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 0226-357900.

Reacties zijn gesloten.