Actueel

reageer als eerstdi 3 okt 2017

Gemeenteraadsleden voetballen tegen ‘Turks’ team

DORDRECHT – Columnist Kees Thies (AD/De Dordtenaar) fluit donderdag de voetbalwedstrijd tussen een team van Dordtse gemeenteraadsleden en een team van GSC/ODS, dat voornamelijk bestaat uit spelers met een Turkse achtergrond.  Na de wedstrijd houdt Beter Voor Dordt in de kantine een open debat over integratie en participatie.

Aanleiding tot deze wedstrijd was een motie die eind juni werd ingediend in de Dordtse gemeenteraad door een aantal raadsleden. In de motie werd de oproep gedaan om als gemeente de subsidie stop te zetten van voetbalclubs die bewust ruimte bieden aan teams die bestaan uit spelers met één etnische achtergrond. De motie werd verworpen door een brede meerderheid van de raad, maar zette wel aan tot veel discussies.

Dialoog
GSC/ODS toonde zich onaangenaam verrast dat het op deze wijze in de publiciteit kwam, temeer omdat er bij tal van clubs in het amateurvoetbal al vele jaren teams van één bepaalde afkomst spelen. Beter Voor Dordt-raadslid Osman Soy nam het initiatief om met de raad te voetballen tegen een ‘Turks’ team van GSC/ODS en na afloop een stadsdebat te voeren. Soy sprak zich uit om juist de dialoog op te zoeken door met mensen te praten, in plaats van over mensen te praten. De club stelt daarvoor haar accommodatie beschikbaar.

Debat

Het sportieve deel van de avond begint om 19.00 uur. Er wordt op het hoofdveld, aan de Groene Zoom in Stadspolders, een korte wedstrijd gespeeld (twee keer 25 minuten) en vanaf 20.15 uur vindt het debat in de kantine plaats. Debatleider is Thijs Blom, bekend van RTV Rijnmond en tevens bestuurslid van GSC/ODS. Het debat zal zich niet beperken tot het betreffende voetbalteam, maar de thema’s integratie en participatie zullen breed besproken worden aan de hand van verschillende stellingen. Iedereen is van harte welkom om de wedstrijd te bekijken en/of het debatavond bij te wonen.

De opstelling van het gemeenteraadsteam ziet er als volgt uit:

Dick van Antwerpen (BvD)
Kitty Kruger (GroenLinks)
Margret Stolk (VSP)
Aydin Gündogdu (BvD)
Willem Bronckhorst (BvD)
Osman Soy (BvD)
Ronald Portier (SP)
Sahin Seme (CDA)
Peter Heijkoop (CDA-wethouder)

 

Geef een reactie