Amateurvoetbal

reageer als eerstdi 14 nov 2017

Wedstrijd 3.000 laat nog even op zich wachten…

DORDRECHT – “Alsof de duvel ermee speelt”, zegt Joop Hartman. De 80-jarige Dordtenaar zou komende zaterdag zijn 3.000e voetbalwedstrijd fluiten. Een unieke mijlpaal in de landelijke voetbalwereld. In de ruim vijftig jaar dat hij wekelijks wedstrijden leidde, raakte hij niet één keer geblesseerd. En uitgerekend tijdens wedstrijd 2.999, een vriendschappelijk jeugdduel, maandagavond op het kunstgras van FC Dordrecht, lag hij opeens op de grond. Wedstrijd 3.000 laat noodgedwongen nog even op zich wachten. (Archieffoto: Michel Sterrenberg)

Na zijn eigen voetbalcarrière, hij speelde onder meer bij Woudrichem en was trainer-speler bij Stellendam, floot hij in 1966 zijn eerste duel op 29-jarige leeftijd. “Dat was een wedstrijd in Zuid-Limburg”, vertelt hij. Hartman legde alles vast in plakboeken. “De wedstrijden, de uitslagen, eventuele bijzonderheden en soms ook een opmerking over de grensrechter. Dan kon ik daar bij de volgende wedstrijd waarbij ik hem tegenkwam rekening mee houden. Veertien plakboeken heb ik inmiddels vol, ik ben net aan het vijftiende begonnen.”

Genieten

Lange tijd floot Hartman namens de KNVB door heel het land wedstrijden in de top van het amateurvoetbal. “De streekderby’s waren altijd het mooiste”, blikt hij terug. Maar eigenlijk is hij er alleen maar meer lol aan gaan beleven. Ook toen hij met ‘KNVB-pensioen’ moest. “Je mag dan de lagere elftallen gaan fluiten, maar ik besloot jeugdwedstrijden te gaan doen. En daar geniet ik eigenlijk steeds meer van. Je bent oud geworden en het besef dat iedere wedstrijd je laatste kan zijn speelt daarin ook een rol. In principe ben ik lichamelijk nog fit genoeg en ik krijg nooit klachten over mijn optreden als scheidsrechter. Maar nu zit ik dus met die blessure. Ik heb waarschijnlijk een rare draai gemaakt en heb nu flinke pijn aan mijn knie. Ik weet nog niet wat er precies aan de hand is, maar wedstrijd 3.000 zit er in ieder geval voorlopig even niet in.”

 

Op de foto: Joop Hartman is ook al jaren actief als scheidsrechter en organisator van de Dordt Centraal Jeugdbokaal. Tien jaar geleden kreeg hij ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag een speciaal T-shirt. Te oud om te fluiten? Dat bleek nog lang niet het geval.

Geef een reactie