Cultuur

reageer als eerstzo 17 mrt 2019

Dutch Baroque brengt bijzondere versie Matthäus Passion

ZWIJNDRECHT – Dutch Baroque presenteert op 30 maart in de Oude Kerk in Zwijndrecht de eerste uitvoering van een nog niet uitgegeven reconstructie van de Matthäus Passion van J.S. Bach. Artistiek leider Gerard de Wit baseert zich hierbij op een unieke hervonden bron. Deze historische bron klinkt in detail iets anders dan de versie die jaarlijks overal te horen is, maar het meesterwerk van Bach zal nog even indrukwekkend en ontroerend zijn.

Tot op de dag van vandaag bestaat er onduidelijkheid wanneer Johann Sebastian Bach de eerste versie van zijn Matthäus Passion heeft uitgevoerd: in 1727 of 1729. De partituren hiervan zijn echter niet overgeleverd. In de bron die Gerard de Wit heeft geraadpleegd is er echter geen sprake van dubbelkorigheid, zoals dat in de uitvoeringen van de laatste decennia gebruikelijk is. “Ik kijk er erg naar uit om in deze fase van het reconstructieproces deze unieke versie uit te voeren. Het publiek zal door het luisteren naar deze versie van het meesterwerk de ontstaanschronologie begrijpen.” Het stuk wordt dit jaar twee keer opgevoerd. In 2020 volgt een grotere tournee en zal er een definitieve uitgave van de nieuwe partituur plaatsvinden.

Uitvoerenden

Elisabeth Hetherington (sopraan), Oscar Verhaar (alt), Jasper Dijkstra (tenor), Jonathon Adams (bas), Noël Casteleyn (bas), Dutch Baroque Orchestra, Dutch Baroque Vocal Consort en de Dutch Baroque Junior Singers onder leiding van Gerard de Wit zijn op 30 maart de uitvoerenden. Om 18.45 uur wordt een inleiding gehouden door Govert-Jan Bach. De uitvoering begint om 19.30 uur. Kaarten kosten tussen de 15 en 69 euro (kinderen onder de 12 jaar gratis) en zijn te koop via www.dutchbaroque.nl.

Geef een reactie