Cultuur

1 reactiedi 20 okt 2015

Archieffilms op Hofzolder

DORDRECHT – In Het Hof van Nederland worden zondag 1 november twee historische films getoond met als overkoepelende titel Werk aan de winkel. Beide films werden in de jaren 60 door de VPRO uitgezonden. Ze draaien in loops tussen 11.00 en 17.00 uur en zijn te zien op de Hofzolder. Bezoekers kunnen gratis binnenlopen op vertoon van het entreekaartje van Het Hof van Nederland.

De Dordtse lorrenboer

Lorrenboer Dik Zendman werd in 1965 tijdens zijn werkzaamheden gevolgd door filmer Ton Aarden. De documentaire werd dat jaar door de VPRO uitgezonden. In de film gaat Zendman heel Dordrecht door om zijn lompen en metalen op te halen. We zien hem in het nog in aanbouw zijnde Crabbehof, maar ook op De Staart en in de binnenstad, waar hij in de Pelserstraat een pakhuis had.

Dagbeeld van een winkelmeisje

In 1966 maakte Aarden ook een film voor de VPRO over de dagelijkse werkzaamheden van het winkelmeisje Minie die bij V&D werkte als kledingverkoopster. De kijker krijgt unieke beelden te zien van het warenhuis aan de Voorstraat maar ook van een rondwandeling door de binnenstad (tijdens de lunchpauze) van Minie die met een frietje in de hand kijkt naar een trouwerij op het Stadhuis. Ook gaat ze nog dansen in de Statenhof waar de band the Relations de muziek verzorgt.

Werk aan de winkel, totale duur 51 minuten. De Hofzolder is voor mindervaliden slecht bereikbaar. Op zondag 6 december is te zien: Buddingh’ en de veranderde stad.

Eén reactie op “Archieffilms op Hofzolder”

  1. […] de website van Dordt Centraal las ik het volgende: “Lorrenboer Dik Zendman werd in 1965 tijdens zijn werkzaamheden gevolgd door […]

Geef een reactie