DORDRECHT – Door het uitstel van de opening heeft Muziektheater Hollands Diep de eer om het Energiehuis muzikaal in te wijden. De moderne opera De Stilte van Saar gaat op vrijdag 22 februari in (wereld)première in het verbouwde cultuurhuis aan de Noordendijk. “We spelen er al jarenlang, dus het is erg leuk dat we het nu ook als eerste mogen uitproberen”, vindt artistiek leider Cilia Hogerzeil. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Tot nu toe is er vooral gerepeteerd in de eigen ruimte die Hollands Diep heeft in het Energiehuis. Vanaf deze week kan er, inclusief de forse decorstukken, geoefend worden in de zaal waar het vanaf volgende week vrijdag acht keer moet gaan gebeuren: Machine 3. Dat het mooi wordt staat buiten kijf, maar over de akoestiek kan Hogerzeil nog niet veel zeggen. “Dat weet je pas echt als de zaal helemaal is ingericht en het publiek er bij is.” Die opbouw van het decor in Machine 3 vond gisteren plaats, vandaag wordt er voor het eerst echt gerepeteerd in de zaal, waar rond de tweehonderd man publiek straks De Stilte van Saar kan beleven.

Heftig

Acht keer speelt Hollands Diep samen met VocaalLab de speciaal voor hen geschreven voorstelling. Het verhaal van een meisje dat worstelt met zichzelf en de verleidingen van het leven. “Een heftig verhaal over een meisje dat zichzelf is kwijtgeraakt”, aldus Hogerzeil. “En een bijzonder project, ook door de samenwerking met ToBe.” Jongeren hebben zich door De Stilte van Saar laten inspireren. De liedjes en beelden die daaruit zijn voortgekomen, worden voorafgaand aan de opera gepresenteerd. Kaarten voor de voorstelling kunnen telefonisch en via de website van Schouwburg Kunstmin gereserveerd worden.