DORDRECHT – Stap bij Het Gerecht naar binnen en je ervaart de ruim honderd jaar oude historie van het gebouw aan de Voorstraat. De afgelopen vijf jaar kookt de familie Kooijman er traditionele lekkere Mediteraanse gerechten. En dat slaat aan, de jaren zijn zeer goed verlopen. “Maar”, voegt Martijn Kooijman daar wel aan toe. “Schroom niet op zaterdagmiddag nog te reserveren voor de avond. We hebben altijd wel een plekje.”

Eén blik op de menukaart van Het Gerecht en het is duidelijk: herkenbare en gangbare gerechten. Of zoals Kooijman het verwoordt: “Het klopt altijd.” Verwacht geen heel ingewikkelde receptuur, maar traditionele Franse of Italiaanse gerechten. In de eerste week van oktober wordt gevierd dat Het Gerecht vijf jaar bestaat. De formule (drie gangen van de kaart voor een vaste prijs) keert dan weer even terug naar de beginprijs. Dan zijn de drie gangen te bestellen voor 17,50 euro, in plaats van de huidige 23,50 euro.  “We zijn dankbaar dat we hier al die jaren al zoveel gasten hebben ontvangen en we het daardoor ook zo naar onze zin hebben hier”, vertelt Martijn. Hij is zowel kok als eigenaar. Vaste gasten kennen zijn gezicht. Jaren stond hij in de bediening, terwijl zijn vader kookte. Nu hij zelf kookt is hij nog steeds zichtbaar. In de open keuken kan iedere eter hem aan het werk zien en hij maakt regelmatig een rondje door de zaak om tafel voor tafel te vragen of alles naar wens is.

Vers en zelfgemaakt

“Verwacht bij ons geen uitgebreide kaart, maar wat ik heb is altijd vers en belangrijk, voor iedereen lekker”, vertelt Kooijman. Hij somt op: carpaccio, gerookte zalm of iets met garnaaltjes vooraf. Als hoofdgerecht is een topper de biefstuk, van 100 procent rundvlees van France Limousin. “Ook heb ik altijd een vers visje. Dus geen vijf keuzes uit de vriezer, maar per dag één soort vers. Bijvoorbeeld sliptong of zalm.” Als nagerecht scoort de dame blanche nog altijd goed. “Dan maak ik de chocoladesaus uiteraard zelf van echt Belgische pure chocola. Of ik heb bijvoorbeeld zelfgemaakt brownie of tiramisu voor toe.” Wie even wat recensies op internet zoekt, komt er al snel achter dat veel eters bijzonder positief zijn. En dat al jaren lang. Een ander positief punt dat vaak genoemd wordt is de vlotte en vriendelijke bediening. “Wij zijn een leerbedrijf. Dat betekent dat we leerlingen in de keuken hebben, maar ook in de bediening. Je merkt dat zij het echt willen leren en dat hun interesse hier ligt.”

Nu (de dichtstbijzijnde) parkeergarage DrieVriendenhof tot later open is, is wat langer tafelen ook geen probleem meer. Het Gerecht is te vinden aan Voorstraat 202. Kijk voor de kaart en meer informatie op grandcafehetgerecht.nl. Reserveren kan via tel. 8436940. Op maandag is de zaak gesloten, dinsdag tot en met zondag van 16.00 tot 22.00 uur.