Sport

reageer als eerstma 9 okt 2017

DrechtStadLoop is vijfhonderdste halve marathon voor Dordtse zeventiger

DORDRECHT – De loper met startnummer 500 tijdens de DrechtStadLoop op 29 oktober verdient een speciaal applaus van de toeschouwers. Ruud van Balkom (71) loopt die dag namelijk in eigen stad zijn vijfhonderdste halve marathon. Hij doet dat twee weken nadat hij in Amsterdam zijn 62e hele marathon heeft gelopen. Het geheim van de fitte senior? “Gezond leven en niet teveel met het lopen zelf bezig zijn tijdens de wedstrijd.” (Foto’s: Thymen Stolk)

Ben je altijd een hardloper geweest?

“Nee, ik ben pas op mijn veertigste begonnen. Daarvoor heb ik lang, op hoog niveau gekorfbald bij Deetos, waar ik ook jarenlang trainer ben geweest. In februari 1986 liep ik mijn eerste marathon in Apeldoorn. Daarna heb ik het korfballen en het hardlopen nog een paar jaar prima weten te combineren. Op mijn 45e ben ik gestopt met korfballen.”

Hoe werd je gegrepen door het langeafstandlopen?

“Op televisie zag ik het verslag van een marathon in de VS. Daarin kwam een vrouw zwalkend op de finish af. Net voor ze er was, stortte ze in. Haar coach moest haar echt over de streep schreeuwen. Dat leverde veel kritiek op in de media, maar ik was vooral gefascineerd door de vraag hoe iemand zo stuk kon gaan en toch moest en zou finishen. Het willen verleggen van je grenzen. Wat zit daar achter?”

En dat heb je inmiddels ervaren?

“Ja. In Amsterdam loop ik op 15 oktober mijn 62e marathon. Dat is alle keren altijd goed gegaan. Op één na. In Rotterdam heb ik een keer een hele slechte meegemaakt. Vanaf kilometer 38 werkte het ´doorseinen´ naar mijn benen gewoon niet meer. Ik weet sindsdien hoe helemaal stuk gaan voelt.”

Wat is je snelste tijd ooit?

“Op de marathon is mijn PR 2 uur 56. Op de halve 1 uur 24. Maar dat loop ik nu niet meer, hoor.”

Al die wedstrijden en duizenden trainingskilometers. Hoe houd je het vol?

“Tja, gezond leven. Niet roken en niet drinken. Ik heb natuurlijk ook wel eens een mindere dag. Het mentale deel is zeker dan erg belangrijk. Niet teveel bezig zijn met het lopen zelf of met je tijd.”

Is het toeval dat je je vijfhonderdste halve marathon precies in eigen stad loopt?

“Nee, dat heb ik wel zo uitgekiend. Dat was overigens niet zo lastig, want ik loop nog steeds veel wedstrijden. Ik heb de tel niet bijgehouden, maar de DrechtStadloop, en daarvoor de Drechtstedenloop, heb ik zeker al tien keer gelopen. Het is een prachtig rondje over het eiland. Ik heb er weer zin in.”

 

Nummer 500

De organisatie van de DrechtStadLoop zet Ruud van Balkom graag in het zonnetje bij deze mijlpaal en stuurde hem vast het startnummer 500 toe. De voorbereidingen voor het Dordtse hardloopevenement op zondag 29 oktober zijn in volle gang. Voorinschrijven (met reductieprijs) kan nog tot en met zondag 15 oktober. Overigens bestaat de DrechtStadLoop niet alleen uit een halve marathon, maar is er voor iedere deelnemer een geschikte afstand: de Puppy Run van 300 meter, een jeugdloop van 1000 meter en prestatielopen van 3, 5 of 10 kilometer. Daarnaast zijn er de Albert Schweitzer bedrijvenlopen van 5 en 10 kilometer. De opbrengst hiervan gaat naar leukemieonderzoek. Alle lopers starten vanaf het Statenplein. Alle parcoursen zijn terug te vinden op www.drechtstadloop.nl. Dat is ook de site waarop deelnemers zich kunnen inschrijven.

 

 

 

Geef een reactie