Sport

reageer als eerstdo 18 okt 2018

WK-brons voor Dordtse karter

DORDRECHT – Dilano van ’t Hoff lag drie keer op kop in de finale van het wereldkampioenschap karten voor IAME X30-rijders. Hij was daarmee zondag dicht bij de wereldtitel op het circuit van Le Mans. Totdat de veertienjarige Dordtenaar in de voorlaatste ronde van de baan werd gereden. Hij knokte zich nog terug, maar de tijd was te kort om de koppositie te heroveren. Uiteindelijk werd hij derde in de Junioren-klasse, wat toch nog een prachtresultaat was voor de razendsnelle karter. 

De eerste reactie bij Dilano was er één van teleurstelling. “Dit is echt heel jammer”, zei hij. Logisch, hij was zo dichtbij geweest. Hij had laten zien dat hij de snelheid had om het WK te winnen, hij had laten zien dat hij bij de beste karters ter wereld hoorde van meer dan honderd deelnemers die aan de series in zijn klasse begonnen. En toen werd hij dus ineens van de baan gereden in een waanzinnig spannende finale. Door dat incident zakte de Nederlander, uitkomend voor het Engelse topteam Fusion, terug van P1 naar de zesde plaats en stuurde hij zijn kart zo snel mogelijk terug het asfalt op. Met minder grip door zijn vuile banden ging hij opnieuw op jacht. Hij moest en zou terug naar voren. Uiteindelijk slaagde de getalenteerde Zuid-Hollander erin nog één plaats goed te maken voordat de finishvlag viel. Vijfde dus. Maar even later was daar het verdict van de jury. Een rijder voor hem had een tijdstraf gekregen vanwege een ingeklikte bumper, nog een andere rijder die voor hem was gefinisht werd gediskwalificeerd, omdat diens motor niet conform de reglementen was.

Na de eerste teleurstelling te hebben weggeslikt, was hij trots dat hij nog derde was geworden. Dilano: “Ik ben er heel blij mee. Het is toch een verschil, vierde of alsnog een podiumplaats. Ik heb een aantal keer op kop gereden, dus mooi dat ik dan alsnog een podiumplaats heb op het WK.” Zijn talent staat buiten kijf. Daar heeft hij een overwinning op het WK niet voor nodig, maar lekker was het natuurlijk wel geweest, die wereldtitel. Hoe dan ook, hij had van de race genoten. “Ik ben niet echt nerveus geweest. Ik heb de wedstrijd proberen te controleren op de momenten dat ik aan kop lag. Maar het zat echt heel dicht bij elkaar. Als je een foutje maakte, kwamen er meteen zes voorbij.”

Al in de prefinale werd duidelijk dat Dilano om de prijzen ging meedoen. Hij werd daarin tweede, nadat hij als vijfde was gestart. “Dat was al echt super. Hij liet zien dat het met de snelheid wel goed zat”, zei zijn trainer/coach Willem Jan Schoots, die trots was op zijn rijder. “Zijn podiumplaats is verdiend. Hij heeft in de finale niet voor niks een paar keer aan de leiding gelegen. Al was het een loterij. Als je op kop lag, kon je niet wegrijden. De race was echt superspannend. Jammer dat hij werd ingehaald in de een-na-laatste ronde. Hij ging door het vuil en gingen ze hem met vijf man voorbij. Daarna had Dilano te weinig tijd om het gat nog dicht te rijden. Dat hij uiteindelijk nog derde werd, was super. Die plaats heeft hij dik verdiend.”

Voor Dilano zit het seizoen er nog niet op overigens. Zijn volgende race is in het prestigieuze OK Junior van het WSK-kampioenschap. Daarvoor reist hij naar de baan van Lonato in Italië. Daar hoopt de snelle rijder op een plaats in de top drie. “Ik heb er al drie keer op gereden, het is een goede baan voor me”, zei Dilano. “Ik ben er normaal één van de snelsten, dus ik verwacht er weer goed te kunnen presteren!”

Geef een reactie