DORDRECHT – In het Lijnbaangebied en de Vogelbuurt gaat de gemeente voorlopig door met de harde aanpak van criminaliteit, overlast en ondermijning. De maatregelen zoals die eerder gestart zijn, lijken te werken. “Maar het is nog niet heel rustig. We zitten nog niet op het niveau dat we wensen”, zegt wethouder leefbaarheid Rinette Reynvaan.
Een groot probleem in het Lijnbaangebied is het aantal vroegtijdig schoolverlaters (18-22 jarigen) en het schoolverzuim (5-17 jarigen). Daar is het verzuim bijna twee keer zo hoog (7 procent) als in de rest van Dordrecht. Het aantal vroegtijdig schoolverlaters ligt op 20 procent. “Ik schrik echt van deze cijfers. Dit moet drastisch omlaag. Wie zonder diploma van school gaat heeft geen perspectief en dat is de basis voor een nare toekomst”, stelt burgemeester Brok. Bureau Leerplicht is nu gevraagd mee te werken aan een gerichte aanpak. Ook onderwijsinstellingen hebben volgens Brok hier een taak in. Net als ouders. Brok: “De atmosfeer die er nu heerst om je te onttrekken aan de schoolplicht moet worden doorbroken.”
Beleving
Het Onderzoekscentrum Drechtsteden heeft begin van dit jaar onder bewoners van de Vogelbuurt en de Lijnbaan een enquête gehouden naar de overlast- en criminaliteitsbeleving in de wijken. “Dan blijkt dat de gegevens die we hebben van de politie niet altijd overeenkomen met het gevoel van de bewoners”, zegt Reynvaan. Zo blijken bewoners in de Vogelbuurt een groot gevoel van onveiligheid te hebben door overlast op straat. Reynvaan: “Dit zien we echter niet terug in de politiecijfers.” In het Lijnbaangebied lijkt het eerder andersom te zijn. Daar zijn de overlastcijfers van de politie hoger, dan dat bewoners lijken te ervaren.
Subjectief gevoel
Volgens Brok is het de afgelopen 1,5 jaar, door een gezamenlijk beleid van onder meer justitie, belastingdienst, politie, sociale dienst, woningcorporaties en gemeente, de goede kant op gegaan. “Maar ook bewoners moeten zien dat het beter wordt. De subjectieve gevoelens die er zijn, moeten we ook onder ogen zien.” Dat beaamt ook Joke Kajim van de politie: “Wat voor de een veilig is, kan voor de ander als onveilig aanvoelen. Daarom moeten we met de bewoners in gesprek, dan weten we waar we gericht aan moeten werken.”
Fraude
De Sociale Dienst Drechtsteden heeft afgelopen tijd intensief onderzoek gedaan naar bijstandsfraude. Er zijn tot nu toe 59 dossiers onderzocht. Er zijn 34 uitkeringen stopgezet. Het cameratoezicht in het Lijnbaangebied lijkt te werken. Meer bewoners geven aan dat het nu rustig is op straat. Er zijn elf incidenten geregistreerd (1 misdrijf en tien voorvallen) met mogelijk overlast voor omwonenden. Dan gaat het om openlijk geweld, dronken mensen, drugsgebruik, burenruzie, een dak- of thuisloze en een wildplasser. De eerste enquête wordt gezien als 0-meting. Over een tijdje moet de enquête herhaald worden om te kijken of de intensieve aanpak echt zijn vruchten afwerpt.