DORDRECHT – Door de Dordtse binnenstad wandelden vrijdag zes bijzondere honden met hun baasjes. De honden zijn in opleiding als signaalhond. Ze leren hun slechthorende of dove baasje te attenderen op belangrijke geluiden en de bron ervan. “Een signaalhond maakt het leven van mensen met een auditieve beperking prettiger en veiliger”, zegt Hanny de Winter, directeur van de Stichting Signaalhond Nederland, die meeliep door Dordrecht. (Foto: Thymen Stolk)
Een opgebroken straat bij de plek waar ze hadden afgesproken (restaurant Post) en extra drukte door de weekmarkt. Het waren ideale omstandigheden voor een leerzame training, vertelt Hanny. “Als je normaal gesproken in een dorp leeft, is het goed om ook af en toe te oefenen in een omgeving met meer prikkels. Die waren er volop tijdens ons rondje door Dordrecht.”
Ontspannen
Iedereen kent de blindengeleidehond. Daarnaast zijn er de hulphonden voor mensen met een lichamelijke beperking, maar bijvoorbeeld ook met autisme of suikerziekte. De signaalhond is nog minder bekend. “Veel mensen kennen het niet, ook doven en slechthorenden zelf niet”, aldus Hanny. “Zonde, want een signaalhond kan voor hen het leven een stuk aangenamer maken. De hond kan veel onzekerheid wegnemen. De angst dat je door je wekker heen slaapt of dat je bijvoorbeeld de CV-monteur mist die tussen 9 en 12 langskomt. Of wanneer je je afvraagt of er zojuist iemand binnen kwam. Als je daar niet meer continu alert op hoeft te zijn, kun je beter ontspannen en raak je minder snel vermoeid.”
Training
In principe kunnen veel honden opgeleid worden tot signaalhond. Hanny: “Tot een leeftijd van drie jaar kan een hond aan de opleiding beginnen. We doen eerst een test waarbij we letten op gedrag en reactie.” De training vindt daarna grotendeels bij het baasje thuis plaats. “Dat is goed voor de relatie tussen hond en eigenaar, maar ook beter voor het kostenplaatje.” De stichting begeleidt het hele traject en zorgt voor een opleiding en training op maat. De baas wordt niet alleen geleerd om zijn hond op te voeden en te trainen, maar leert ook zijn of haar hond te ‘lezen’. “De eigenaar kiest zelf een signaal dat hij de hond leert te geven. Dat kan een aanraking met poot of neus zijn of bijvoorbeeld twee keer springen. Vervolgens maakt de hond duidelijk waar het geluid vandaan komt.”
Wie meer wil weten over de opleiding tot signaalhond en de kosten ervan (dit verschilt per hond, per baasje en per ‘hulpvraag’) kan een kijkje nemen op www.stichtingssignaalhond.nl of mailen naar info@stichtingsignaalhond.nl.