DORDRECHT – Op de Rozenhof werd dinsdag een Stolpersteine gelegd voor het gezin van Barend Josua Katan, Dordrechts laatste rabbijn. Ook voor een Duits-joods kind dat bij de Katans inwoonde, Ernst Jacob Hesdörffer, werd een herdenkingssteentje geplaatst. Ook op de Wijnstraat, Voorstraat en de Burgemeester de Raadtsingel werden voor Holocaust-slachtoffers een steentje aangebracht. Vijftien in totaal. Het is de vijfde keer dat de Dordtse werkgroep Stolpersteine steentjes laat plaatsen voor de tweehonderd joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht zijn opgepakt en gedeporteerd naar de vernietigingskampen.

Barend Katan probeerde wanhopig waardevolle spullen te redden uit de synagoge aan de Varkenmarkt, waar vernielingen al gaande waren. Toen de bezetter dit ontdekte, moest hij als represaille mee op het allereerste transport naar kamp Westerbork. Op 30 april 1943 werd Katan vergast in Auschwitz. Zijn vrouw Roza, hun kinderen Samuel, Joseph en Milkah werden daar tegelijk eerder al vermoord, op 23 november 1942; pleegkind Ernst volgde op 28 februari 1943.

Richting de 86
Een verre verwant van Barend Katan, dr. Martijn B. Katan, biochemicus en emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, hield een korte toespraak. Net als oud-Dordtenaar Jules Benedictus, die als kind Ernst Hesdörffer (1926) nog op school heeft meegemaakt en de oorlog heeft weten te overleven. Begin mei komt een broer van Ernst, Heinz Hesdörffer (1924), speciaal naar Dordrecht om het steentje op de Rozenhof te bekijken. Heinz zat elders in Nederland ondergedoken en kwam de oorlog wonderwel veilig door.
De Duitse kunstenaar die de herdenkingssteentjes heeft bedacht, Gunter Demnig, kon er dit keer zelf niet bij zijn. De Stolpersteine werden nu aangebracht door medewerkers van de gemeente, in de stoep bij de voormalige woningen van de Holocaust-slachtoffers. Begonnen in april 2014 met acht steentjes, zijn er straks in juni in totaal 86 gemetseld. Op de website van de werkgroep[ (www.stolpersteine-dordrecht.nl) is kortgeleden een overzicht geplaatst van al deze steentjes. Daar staan ook verhalen over omgebrachte joodse Dordtenaren, reconstructies van hun leven. Het zijn er al 153.