DORDRECHT – Rijkwaterstaat, de regio Drechtsteden en de gemeentes Dordrecht en Papendrecht hebben hun gezamenlijke ambities voor de N3 vastgelegd. De druk bereden randweg gaat vanaf eind 2019 flink op de schop. Daarbij spelen alleen de kwaliteit, veiligheid en capaciteit van de route een rol, maar ook geluid, luchtkwaliteit en energiebesparing. De werkzaamheden duren tot in 2021. (Foto en video: Thymen Stolk)
Het uitgangspunt is dat de N3 er straks weer als nieuw bij ligt en ook de komende jaren blijft voldoen aan de verschillende eisen. Daarbij wordt rekening gehouden met de groei van verkeer. De N3 krijgt een nieuwe fundering en stil asfalt. Het grote onderhoud wordt meteen aangegrepen om een slag te maken op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Zo wordt de bestaande verlichting vervangen door LED verlichting die, net als de borden boven de weg worden aangesloten op zonnepanelen. Langs de weg komt een ecologische berm. De aannemer moet zoveel mogelijk met circulaire materialen werken en voornamelijk lokaal inkopen.
60 miljoen
Rijkswaterstaat en de betrokken gemeenten willen dat weggebruikers en omwonenden zo min mogelijk hinder ervaren en de bereikbaarheid tijdens het werk zo goed mogelijk blijft. Naast de gebruikelijke maatregelen worden ook innovatieve middelen ingezet, zoals filestaartbeveiliging en ‘floating car data’: actuele reisinformatie voor weggebruikers die gebaseerd is op gegevens van andere voertuigen die onderweg zijn. Eind dit jaar start de publiciteitscampagne rond het ingrijpende project. Die is er niet alleen op gericht bewoners en bedrijven gedetailleerder te informeren over de plannen, maar ook hoe zij kunnen helpen bij het bereikbaar houden van de stad. Er is 60 miljoen euro uitgetrokken voor de klus.
Gaten
Spoedreparaties aan de weg worden in de tussentijd wel gewoon uitgevoerd, zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat: “Onze weginspecteurs houden de gaten in de gaten. Als de veiligheid in het geding komt, voeren we spoedreparaties uit.” Veel weggebruikers, en met name motorrijders, wijzen al langere tijd op locaties waar die nu al hoognodig zijn.