DORDRECHT – ‘Natuurlijk’ kan er ook dit jaar weer geschaatst worden op het Statenplein. Of het nu gaat vriezen of dooien. Op vrijdagochtend 16 december om 08.00 uur is de feestelijke opening van de Kerstijsbaan Dordrecht. Tot en met 8 januari kan er naar hartelust geschaatst worden. Daarnaast is het zeker ook weer aangenaam vertoeven in het Wintercafé bij de baan.
De organisatie is voor het eerst in handen van Go4 events, onderdeel van het Alblasserdamse Bon Bon party service. Maar natuurlijk nog steeds in onmisbare samenwerking met Dordrecht Marketing, de gemeente, de vele vrijwilligers, betrokken Rotaryclubs, bedrijven en winkeliers. Leerlingen van het Da Vinci College en van Bouwmensen Dordrecht helpen mee bij de opbouw en het begeleiden van het schoolschaatsen, de schaatsverhuur en de andere activiteiten op de ijsbaan. “Het concept blijft globaal gezien hetzelfde”, zegt Nancy den Dunnen van Bon Bon party service. “We zullen alleen nog wat meer aandacht hebben voor de culinaire invulling en zorgen voor leuke aanvullende activiteiten.” Ze noemt een optreden van Piano Paul en het Bubbleball On Ice als voorbeelden. Houdt de Facebook-pagina (/Kerstijsbaan) in de gaten om niets te missen.
Vloerverwarming
Wat ook anders is dit jaar, is de ijsmeester. Lex Ouwehand was tien jaar lang verantwoordelijk voor de tijdelijke ijsvloer in de Dordtse binnenstad. “Ik werd destijds gevraagd door mensen van de vier Rotaryclubs die samenwerkten bij het realiseren van de Kerstijsbaan”, vertelt hij. Hij had toen geen ervaring met ijsvloeren, maar als gepensioneerd installatietechnicus had hij de techniek snel in de vingers. “Die baan is eigenlijk een grote plastic bak met een opstaand randje met houten ondervloer eronder. Door die bak loopt een heel systeem van rekken en buisjes waar koelvloeistof doorheen loopt. Vergelijk het met een vloerverwarming. Maar in dit geval natuurlijk om het water te bevriezen, waarmee de bak wordt gevuld.” Na drie weken schaatsplezier wordt de vloerverwarming echt aangezet en verdwijnt de tijdelijke ijsvloer weer.
Scheuren
De ijsmeester en zijn assistenten komen overdag zo min mogelijk in actie. “’s Avonds halen we het laagje ‘ijspoeder’ eraf en repareren we de ontstane scheuren”, zegt Ouwehand. “Overdag laten we dat laagje liggen. De baan hoeft niet superglad te zijn voor de manier waarop hij gebruikt wordt. Bovendien isoleert dat laagje erop. Zeker bij hogere temperaturen, zoals vorig jaar, scheelt dat enorm in het energieverbruik. En een wat zachte ijsvloer komt ook wat minder hard aan bij valpartijen.”
Opvolger
Dit jaar draagt Ouwehand het ijsmeesterschap van de Kerstijsbaan na tien jaar over aan Anton Ridderhof. “Ik ben nog wel bij de opbouw betrokken en overleg op afstand met mijn opvolger.” Ouwehand kijkt met veel plezier terug op zijn jaarlijkse baantje. “Het was hartstikke leuk! Als je ziet dat duizenden kinderen, ouders en opa’s en oma’s de grootste lol hebben op de baan is dat prachtig.” Zelf stond hij overigens nooit op de schaats. “Een goede ijsmeester zorgt voor goed ijs. Verder niks.”
30.000 schaatsers
De Kerstijsbaan op het Statenplein is 450 vierkante meter groot en trekt jaarlijks rond de 30.000 schaatsers van alle leeftijden. Daar zitten een hoop (lagere) schoolklassen tussen. Er is een redelijk uitgebreide menukaart met broodjes, poffertjes, borrelhapjes en kaasfondue. De entree voor de ijsbaan bedraagt 3,50 euro voor twee uur. Een strippenkaart voor tien keer schaatsen kost 28 euro. Wie geen schaatsen heeft, kan deze voor 3,50 huren. Voor de beginnende schaatsers staat weer de familie Pinguïn klaar. Met uitzicht op de baan kan worden genoten en uitgerust in het sfeervolle Wintercafé. Er is gratis Wi-Fi en pinnen is mogelijk. De baan is geopend tot en met 8 januari. Kijk voor openingstijden en overige info op www.kerstijsbaandordrecht.nl.