DORDRECHT – Dordtenaren Monique Koppelaar en Anke Bot hebben vrijdag hun kookboek Goed lunchen gepresenteerd. Een idee dat vorig jaar ontstond en dat met heel veel geduld en liefde voor koken en (op)eten een kookboek als resultaat heeft. Een uniek boek overigens. Want hoewel er jaarlijks zo’n vijfduizend kookboeken uitkomen, zijn er bijna geen verantwoorde lunchboeken voorhanden. En wel zo leuk, het is een op en top Dordts product!

Monique is in het dagelijks leven voedingscoach en gewichtsconsulente met een eigen praktijk. Voorlichten over gezonde voeding is onderdeel van haar vak. “Ik ben gedreven om mensen te inspireren om gezond, voedzaam en vooral lekker te eten”, zegt ze. “Ik bewaar graag recepten en deel deze met mijn cliënten. Zij hebben zelfs wel eens geroepen dat ik een kookboek moest maken!” Dat kwam er, door alle drukte, nooit van. Totdat zij hier samen met Anke Bot, professionele fotografe, over grapte. De twee kennen elkaar van het vrouwennetwerk Drechtsteden. En hoewel het als grap begon, besloot het duo er voor te gaan. Monique’s receptenmap werd tevoorschijn gehaald en de eerste kookdag gepland.

Energie
Anke en Monique delen een voorliefde voor (goed) eten. Monique vindt het leuk om te koken, terwijl Anke “meer van het eten is”. Wat dat betreft hoort zij ook tot de doelgroep van het boek. Mensen die snel en makkelijk een gezonde (voedzame) lunch op tafel willen hebben. “We willen bewust een grote doelgroep aanspreken. Dit boek is ook niet voor de echte ‘foodies’, mensen die kunnen koken als Jamie Oliver. Het zijn ruim veertig hele toegankelijke recepten, die gericht zijn op het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen”, aldus Monique. De rode draad van het boek is uniek. De recepten zijn gesorteerd op voedzaamheid. “Alle lunches bestaan uit verse, pure en natuurlijke producten. Geen vulling maar voeding! Ze geven je weer volop energie voor de middag, waardoor de beruchte after lunch dip verleden tijd is. Dus geen trek meer, reeds twee uur na de lunch. En alle producten zijn gewoon in de supermarkt te halen.” Uiteraard zijn alle recepten uitvoerig getest. Niet alleen door de dames, maar ook door hun partners. Bijvoorbeeld om te controleren of de recepttekst duidelijk was.

Juiste plaatje
De foto’s van het eten in Goed lunchen zijn ‘onbewerkt’, er is niet gemanipuleerd met bijvoorbeeld lijm en kleurstoffen. “We hebben alles na de shoot kunnen opeten.” Nadat Monique een gerecht had bereid in de keuken, ging Anke er vervolgens mee aan de slag in haar fotostudio. En hoewel culinaire presentatie nooit haar volledige aandacht had gehad, kon ze er zeker mee uit de voeten. “Het onderwerp maakt voor mij in principe niet uit. Als ik eenmaal bezig ben, ben ik er ook zeer gedreven mee bezig.” Monique lachend: “Ik heb in opdracht van Anke met een pincet en een vorkje framboosjes en noten over het bord geschoven.” Het was Monique die Anke tot stoppen dwong, zodat de gerechten ook opgegeten konden worden. Uiteindelijk is zij wel blij met de gedrevenheid van de fotografe. Bij elk recept was er een flink fotoaanbod waaruit een keuze gemaakt kon worden. Anke tekende ook nog eens voor de opmaak. Met het eindresultaat is ze heel blij. “Het is net zo mooi geworden als gehoopt. De kleuren zijn prachtig.” En wat Goed Lunchen ook zo leuk maakt, het is op en top Dordts; van de maaksters tot de websitebouwer, van de drukkerij tot de verspreider.

In Goed Lunchen staan meer dan veertig recepten die laten zien hoe gemakkelijk het is om lekker én gezond te lunchen. Het boek is een inspiratiebron voor iedereen die meer variatie wil aanbrengen in de lunch. Van een makkelijke voedzame salade, naar een grote pan verse soep en via een heerlijk eiergerecht of smoothie naar de uitgebreide weekendlunch. Er staan voldoende ideeën in voor makkelijke meeneem-lunches, vele tips en interessante weetjes over ingrediënten. Het boek kan besteld worden via www.goedlunchen.nl en kost 17,95 euro.

Goed Lunchen Dordrecht