DORDRECHT – Hoe makkelijk maken de bewoners van Oud en Nieuw Krispijn het inbrekers om bij hen binnen te komen? Met die vraag trok Dick Silvius van het CCV (Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid)/Inbraakproof maandag samen met wijkagent Ed van Katwijk door deze Dordtse wijken. Er valt nog best wat te verbeteren op dit gebied, constateerden zij. (Foto’s: Thymen Stolk)
Het rondje werd eigenlijk gemaakt om foto’s te maken van voorbeelden uit de praktijk. Silvius was uitgenodigd om ’s avonds tijdens de bewonersbijeenkomst Krispijn Veilig! workshops te geven over inbraakpreventie. Die voorbeelden troffen ze genoeg aan, vertelt de wijkagent. “Woningen met gedateerd hang- en sluitwerk, maar ook woningen waar dat wel in orde is, maar het vervolgens niet wordt gebruikt. Een raam met een prima hefboompje erop, waar dan nog wel het sleuteltje in zit. Dan maak je het de inbreker wel een stuk makkelijker.” Ook de opklimmogelijkheden zijn hier en daar uitnodigend te noemen. Zo heeft Van Katwijk bij een woning een trapje voor het grijpen. Je staat zo op het balkon, waar dan vaak weer een bovenlichtje open staat. “Wij willen mensen niet bang maken en ook niet vertellen dat ze van hun huis een kasteel met ophaalbrug moeten maken”, zegt hij. “Maar we benadrukken wel dat bewoners gebruik moeten maken van de mogelijkheden die ze hebben. Of misschien een kleine investering moeten doen in hang- en sluitwerk.”
Nog net geen uithangbord
Naar je eigen woning kijken door de ogen van een inbreker. Dat is wat er tijdens de schouwronde werd gedaan. Van Katwijk: “Een inbreker loopt meestal niet met een koevoet door de wijk. Hij kijkt naar de mogelijkheden die er zijn.” En die werden maandag zeker geboden, zag hij samen met de expert. “Dat viel me toch wat tegen”, zegt hij. “Soms hing er nog net geen uithangbord met ‘Inbrekers welkom’ aan de gevel. Deuren of ramen die wagenwijd open stonden, terwijl de hond even wordt uitgelaten.” Zoveel mogelijk werden de betreffende bewoners aangesproken op ‘inbraakvriendelijkheid’ van hun woning. Preventie is tenslotte het belangrijkste doel van de actie. Overigens is in het hele land de afgelopen twee jaar een daling van het aantal woninginbraken te zien, weet Van Katwijk. Wat de invloed van al de preventieacties is, is natuurlijk moeilijk te meten. Maar dat alle inzet van de politie een deel van de daling heeft veroorzaakt is wel duidelijk. “Ook de huisbezoeken die wij regelmatig afleggen bij notoire inbrekers spelen daar in mee”, zegt hij.
Prima opkomst
De informatieavond werd maandag door ruim honderd Krispijners bezocht. Een prima opkomst, stelt de wijkagent, die weet hoe lastig het vaak is de wijkbewoners te bereiken. Op de avond werd naast inbraakpreventie ook voorlichting gegeven over onder andere whatsapp-groepen en babbeltrucs. Er werden kierstandhouders uitgedeeld aan de bewoners, een middel om de deur op een veilige afstand open te doen en de brandweer en Veiligheidsregio waren aanwezig met stands. Van Katwijk was ’s middags overigens ook al bezig met voorlichting in de wijk. Op de Hans Petrischool vertelde hij de leerlingen over de risico’s en mogelijke gevolgen van cyberpesten en sexting.