DORDRECHT – Een bloedstollend voetbalduel werd het donderdagavond niet tussen het Dordtse gemeenteraadsteam en het team van GSC/ODS. De wedstrijd onder leiding van arbiter Kees Thies eindigde in 11-3 in het voordeel van het vriendenteam van de club uit Stadspolders. De uitslag deed er ook helemaal niet toe: het draaide om het statement erachter, vertelt initiatiefnemer en Beter Voor Dordt-raadslid Osman Soy. (Foto’s: Thymen Stolk)
Ondanks het smetje dat hij zelf vanwege een blessure niet mee kon spelen, kijkt Soy tevreden terug op de wedstrijd en het aansluitende debat in de kantine van GSC/ODS. “Het was een ludieke reactie op een negatieve motie in de gemeenteraad”, vertelt hij. Die motie werd deze zomer nota bene ingediend door een aantal raadsleden uit zijn eigen partij. De inzet: het heroverwegen van de subsidie aan sportclubs met teams die voor een groot deel bestaan uit spelers met dezelfde culturele achtergrond, omdat dit de integratie in de weg zou staan. Zoals het team van GSC/ODS, dat voornamelijk bestaat uit spelers met een Turkse achtergrond. De motie haalde het bij lange na niet in de Dordtse gemeenteraad (32 van 39 raadsleden stemden tegen), maar veel mensen, waaronder dit team, hielden er een vervelend gevoel aan over, weet Soy. “Dit zijn gewoon jongens die samen in een vriendenteam spelen. Jongens die meedoen in de maatschappij en geïntegreerd zijn. Het zijn gewoon Dordtenaren, dus dat hele integratieverhaal is niet van toepassing. Wij wilden hen met deze actie een hart onder de riem steken.”
Geen probleem
Dat het niet ging om het resultaat, was overigens niet te merken, vindt Soy. “Mijn collega’s uit de gemeenteraad hebben hun uiterste best gedaan. Met name doelman Dick van Antwerpen (BVD, red.) heeft gestreden met gevaar voor eigen leven.” De opstelling bestond verder uit Aydin Gündogdu en Willem Bronckhorst (beiden BVD), Kitty Kruger (GroenLinks), Margret Stolk (VSP), Ronald Portier (SP) en Sahin Seme en wethouder Peter Heijkoop (beiden CDA). De ‘derde helft’ bestond deze avond uit een debat onder leiding van Thijs Blom over integratie en participatie. Soy: “Het was een fijne bijeenkomst met als eindconclusie dat we allemaal Dordtenaren zijn, ongeacht onze afkomst. Voor een wat sterker debat had ik eigenlijk gehoopt op wat meer tegengeluid. Dat was er wel, maar minimaal. Aan de andere kant is het ook zo dat maar een klein deel van de mensen er zo over denkt. En er is in Dordrecht ook geen enkele vereniging die dit als probleem ziet. We hebben ons statement gemaakt en ik hoop dat we ooit zover komen dat we de verschillen in achtergronden niet meer zien. Want inderdaad, we zijn gewoon allemaal Dordtenaren.”