DORDRECHT – Drie oud-docenten van het Da Vinci College stoppen na 25 jaar met het ondersteunen van een school in Gambia, want het project is succesvol voltooid. En hoe graag ze de directeur van de scholengemeenschap in Serekunda ook willen helpen met een nieuw project, zijn ze besloten dat niet te doen. “We hopen dat een nieuwe generatie het oppakt.” (Foto: Stolk Fotografie)

Jan Huisman, Rob Nederlof en Ruud Verkerk waren docenten aan het Da Vinci College op de Noordendijk in Dordrecht. Inmiddels zijn ze met pensioen en nu, na 25 jaar, hebben ze ook hun activiteiten rondom de bouw van een school in Gambia afgerond. Zwijndrechtenaar Jan Huisman en Dordtenaar Rob Nederlof kijken terug op een succesvol project dat hen ook persoonlijk raakte. “Rob en ik waren praktijkopleiders bij het Da Vinci College, waar voornamelijk leerlingen werden geschoold met een afstand tot de arbeidsmarkt in bijvoorbeeld de bouw, metaal, installatietechniek, ICT en administratie”, vertelt Jan Huisman. “In 1998 kwam onze, helaas veel te vroeg overleden, collega Ronald Kruithof naar ons toe. Hij was in Gambia geweest en had daar een man ontmoet die Lamin Kandeh heette.” “Onze collega Ronald kwam uit Suriname en ging in Gambia op zoek naar zijn roots”, vult Nederlof aan. “Kandeh was directeur van een kleine school in Serekunda. Toen Ronald terugkwam zei hij tegen ons: jongens, we moeten die man gaan helpen.”

Vrijwel niets

De docenten zijn een sponsor- en fondsenwerving gestart en hebben van alles georganiseerd om de school daar te voorzien van materialen. Er was vrijwel niets. Ook veel afgeschreven spullen van het Da Vinci, zoals tafels en stoelen gingen naar Gambia. “Toen de mts aan de Dordtse Professor Waterinklaan verhuisde, hebben we enorm veel spullen gekregen die in een container zijn verscheept”, herinnert Rob zich. “Met die spullen had de school nog wel wat kunnen uitbreiden, maar het uiteindelijke doel was een heel nieuw schoolgebouw. In 2005 was er voldoende geld ingezameld om grond te kopen, waarop de nieuwe school gebouwd kon worden. Een flink deel van de financiering was afkomstig uit het studiefonds van school Doelesteyn aan het Steegoversloot. Doelesteyn werd ondergebracht bij het Da Vinci College en het fonds werd gebruikt om onderwijs te ondersteunen op andere plekken, dat was fantastisch.”

Naar Gambia

Ze gingen met negentig mensen, docenten en leerlingen, steeds over een periode van een aantal weken naar Gambia. “Een collega had een ontwerp gemaakt van de nieuwe school en wij gingen letterlijk aan de slag”, zegt Jan. “Dus met je handen stenen maken en die laten drogen in de zon.” Het werd een groot plezierig samenwerkingsproject. “De Gambianen hebben enorm geholpen”, zegt Rob. “Het was niet zo van: hier komen een aantal blanke mensen eens vertellen hoe je dat allemaal moet doen.” Behalve dat je aan iets concreets bouwt, leverde het ook heel veel mooie ontmoetingen op, herinnert Jan zich. “Die hebben me echt wel geraakt. Vanuit ons onderwijshart deed het ons zo goed om samen met leerlingen hier letterlijk iets op te bouwen en we kregen van onze school alle ruimte om dit te doen.” De bouw verliep voorspoedig, hoewel er ook leerzame uitdagingen waren. Rob: “Soms konden materialen op zijn en het is daar geen kwestie van bestellen en de andere dag leveren, zoals bij ons. Cement moest bijvoorbeeld uit Senegal komen en het verschepen kon langer duren dan verwacht. En was het eenmaal op de bouwplaats, dan was het geen kwestie van de waterkraan opendraaien en mengen maar. Water werd geleverd met een vrachtauto en ook daar moet je op wachten.”

Senior Technical School

Uiteindelijk is de Da Vinci Senior Technical School een prachtig onderkomen geworden. Vorig jaar telde de Nursery 380 kinderen, de Primary School 540 leerlingen, de Junior Secondary 400 leerlingen en de Senior Secondary 550 leerlingen. “Wij hebben ook inhoudelijk naar het lesprogramma gekeken”, zegt Rob. “Niet met de bedoeling om die mensen eens te vertellen hoe het eigenlijk moet, maar we wilden hen wel informeren over hoe het anders zou kunnen.” Jan: “Samen met basisschool Mariëngaarde in Gorinchem en Samenwerkingsverband Gorinchem startten we het project Train de Trainer, waarbij docenten ervaringen uitwisselden.”

Duurzaamheidsfabriek

Schooldirecteur Kandeh is inmiddels overleden, zijn zoon Santigie is hem opgevolgd. Vorig jaar bracht hij een werkbezoek aan Dordrecht. Hij heeft grote belangstelling om in Gambia een duurzaamheidsfabriek op te zetten naar Dordts model. “En daar houdt het voor ons op”, zegt Jan. “Wij zitten niet meer in het arbeidsproces en dan krimpt je netwerk snel. Op het Da Vinci zijn nu andere mensen aan het werk, het zou ons niet meer lukken om alles weer zo groots aan te pakken. Hoe aanlokkelijk ook, we moeten realistisch zijn. Ik zou het wel geweldig vinden als er een pilot zou komen van een werk- en leertraject zoals wij dat kennen, maar dan in een Gambiaanse variant. Die duurzaamheidsfabriek zou daar perfect in passen. We hopen dat een nieuwe generatie dat oppakt.”

 

Hoofdfoto:  Zwijndrechtenaar Jan Huisman en Dordtenaar Rob Nederlof, oud-docenten van het Da Vinci College dat aan de Noordendijk in Dordrecht stond.

Onder: De Da Vinci Senior Technical School telde vorig jaar ruim 1800 leerlingen. (Privéfoto.)