DORDRECHT – Tweehonderd leerlingen van de Prinses Julianaschool en SBO de Toekomst hebben op woensdag op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan met de Nassauweg het eerste minibos geplant. Het is de bedoeling dat Dordrecht volgend jaar drie Tiny Forest heeft. Er zijn 600 bomen geplant op een terrein van 200 vierkante meter: drie per vierkante meter. (Foto’s: Thymen Stolk)
De leerlingen van de scholen adopteerden ieder hun eigen boom, door er een houten boomlabel aan te hangen. Zo kunnen zij de groei van hun boom het hele jaar door volgen. Projectleider van IVN Natuureducatie, Rick van Cleef: “Door de jonge boompjes zo dicht bij elkaar te planten gaan ze sneller in de hoogte groeien. De bomen kunnen volgend jaar wel een meter of anderhalve meter zijn gegroeid. Dat is leuk voor de kinderen om te zien. Daarnaast concurreren de bomen met elkaar om het licht en blijven alleen de sterkste bomen over. Dat gebeurt ook in de vrije natuur.” Het IVN heeft deze zomer met de gemeente een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de aanplant van drie minibossen in de stad. Bewoners en scholen werden opgeroepen om locaties aan te dragen.
Betrokkenheid
Gemeentelijk projectleider Bart Pennings: “We hebben heel veel enthousiaste reacties gekregen en ook aanmeldingen als locatie. Niet elke locatie voldoet echter aan onze eisen. Er moet een school of meerdere scholen in de buurt zijn die gebruik gaan maken van het bos als leslocatie. Daarnaast zijn er ook omwonenden nodig die bereid zijn toezicht te houden op het bos en te zorgen dat er geen zwerfafval terecht komt. Vooralsnog hebben we één andere locatie aan de Van Gendtstraat in Wielwijk waar we in het voorjaar Tiny Forest zullen aanleggen. Waar het derde minibos komt, moeten we nog beslissen. Mensen kunnen nog steeds een voordracht doen voor een locatie. Dat kan via het IVN.”
Inheemse soorten
Volgens Van Cleef van het IVN zal het minibos in Krispijn over vijf tot tien jaar er al uit zien als een echt bos, juist door de dichte aanplant. “Dan zullen ook de eerste bomen, de zwakste exemplaren, het vanzelf hebben opgegeven. We hebben besloten dat in de Tiny Forest alleen inheemse boomsoorten komen. Veel bomen die wij nu kennen als voedseldragend, zijn uitheemse soorten. Alleen de wilde appel en de wilde peer is inheems. In het minibos in Krispijn hebben we vijfentwintig verschillende soorten geplant waaronder een wilde appel. Feitelijk zijn bijna alle bomen voedseldragend alleen gebruiken wij de vruchten van deze bomen niet of nauwelijks. Je kunt bijvoorbeeld heel goed eikeltjesthee drinken. Mogelijk zullen we hier in de toekomst meer aandacht aan gaan geven als IVN.”
Buiten les
Behalve het door de leerlingen aangelegde bos komt er in het Tiny Forest een buitenklaslokaal. “Je moet dan niet denken aan een gebouw”, legt Pennings uit. “Het gaat om een open stuk naast het bos waar we met houtsnippers en liggende boomstammen een cirkel maken waar kinderen kunnen zitten voor hun natuurles. Er komt volgend jaar ook nog een kastanjehek om het bos te staan zodat er geen honden in kunnen en het veilig is voor leerkrachten om met de kinderen het bos in te gaan.” Lees ook meer in het gemeentenieuws in Dordt Centraal over het nut en noodzaak van de Tiny Forest.