DORDRECHT – Zelf sambal maken. Shirley de Bruyn (23) begon er drie jaar geleden mee, voor de fun in de keuken van haar ouderlijk huis aan de Waterman. De passie voor sambal was er altijd al, maar door corona had ze ineens de tijd om zich echt te verdiepen in de wereld van verse pepers, te experimenteren en vooral veel te proeven. Haar avonturen zette ze online onder de naam Sambalmeisje. En met succes. Sambalmeisje is uitgegroeid tot een professionele onderneming met ruim 150 verkooppunten verspreid over heel Nederland, ook al een paar in België en een goedlopende webshop.(Foto’s: Stolk Fotografie)
Al voordat de jonge ondernemer haar diploma marketing en communicatie op zak had, vlogen de sambalpotjes de winkel uit. Inmiddels gaat het zelfs zo goed dat ze ervan kan leven. Voor de productie werkt ze samen met Koningsvogel in Rijswijk. Hier worden ook de unieke etiketten, met foto van Shirley, op de potjes aangebracht. De contacten met de verkooppunten doet ze allemaal zelf. In Dordrecht zijn de potjes sambal, met de smaken zoet en pittig, pittig en extra pittig, van Sambalmeisje te koop bij Van Pelt Delicatessen, BBQing, Slagerij De Smokerie en Hallo Dordrecht.
Sambalfluencer
Koken en ondernemen zit in de familie. Vader Rob de Bruyn is kok en heeft 35 jaar een eigen goedlopende toko gehad, de Indische Maaltijddienst (IMD), aan de Steegoversloot. De zus van Shirley is bezig met een kookboek met daarin de recepten van Ron. Sambal is er waarschijnlijk nog net niet met de paplepel ingegoten, maar wel altijd aanwezig in huize De Bruyn. Dat dit niet overal zo is, merkte Shirley bij haar generatiegenoten zonder Indische roots zoals zijzelf. “Juist omdat ik er zelf zo van houd, ik eet het iedere dag, hoop ik sambal populair te maken onder jongeren. Bij mijn vrienden is het in ieder geval al gelukt.”
Limited editions.
Sinds een jaar woont Shirley niet meer aan de Waterman, maar op zichzelf in de binnenstad. Wel is ze nog iedere dag op de plek waar het allemaal begon, haar ouderlijk huis, te vinden. Om bestellingen te versturen, maar vooral om samen met haar vader nieuwe smaken te proberen of om samen te koken. Dit heeft al geleid tot verschillende limited editions: een uitstapje naar chilisaus (deze waren in no time uitverkocht) en bijzondere sambals waaronder de gevaarlijke pittige, gemaakt van Caroline Reapers: de heetste pepers ter wereld. Binnenkort komt Shirley met een nieuwe milde variant: sambal met paprikasmaak.
Grenzeloos lekker
Het geheim van de sambals van Sambalmeisje: de frisse smaak door vers limoenblad en weinig zout. Heerlijk bij vlees of kaas. Om die reden zijn veel van de verkooppunten delicatessen speciaalzaken. “Veel van deze zaken gebruiken Sambalmeisje ook in de verse maaltijden die ze verkopen. Sinds kort is ook Pomm’s, de biologische patatzaak op de Coolsingel in Rotterdam, een verkooppunt. Zij gebruiken mijn pittige sambal voor hun zelfgemaakte samoeraisaus. Superleuk natuurlijk. Ik hoop op nog veel meer van dit soort samenwerkingsverbanden. En ik ben van plan om verder uit te breiden naar het buitenland. Nog meer verkooppunten in België, maar ook in andere Europese landen. In Duitsland heb ik pas een demo gegeven. Daar kennen ze sambal niet. Nog niet. Maar let maar op: met Sambalmeisje ga ik daar verandering in brengen.”
Recept met Sambalmeisje
Gevulde pittige eieren met garnalen in kokossaus
- Begin met het koken van 4 eieren.
• Pel de eieren en snij ze door de helft. Verwijder vervolgens het eigeel en doe dit in een schaaltje.
Hoe maak je de saus?
- Doe olie in een koekenpan en fruit daarin een fijngesneden ui.
Doe hierbij:
• Stukje Laos (of twee theelepels)
• Een blaadje djeroek peroet
• Sereh vers (of twee theelepels)
• Een stukje trassi
• Eetlepel Sambalmeisje pittig
• Peteh boontjes 6 stuks, heel fijnsnijden
• Half blikje kokosmelk
Even doorbakken
• Vervolgens doe je bij het eigeel wat fijngesneden Hollandse garnalen. Daarna schep je wat van de saus tot je een saus met de juiste dikte hebt.
• Snijd de gekookte garnalen in de lengte doormidden en bak ze heel even in een laagje olie. • Vul de eieren en garneer deze met de gebakken garnaal.
Tadaaa! Een heerlijk voorgerecht of exclusief borrelhapje!