DORDRECHT – Hans Janssen is directeur van de regionale ambulancedienst. Hij schrijft iedere maand voor Dordt Centraal een column over zaken die hem raken binnen en buiten de zorg.
Over een paar weken is het Bevrijdingsdag: een dag die nog steeds door veel mensen met overtuiging wordt gevierd. Na bijna vijf jaar oorlog leek het besef breed te worden gedeeld dat Nederland zoiets nooit meer wilde meemaken. Misschien heb ik het verkeerd, maar op de een of andere manier is dat wensdenken van toen niet meer zo vanzelfsprekend.
Er hangt iets onheilspellends in de lucht. Het gaat weer over bewapening, kruisraketten, Patriot-luchtafweer, dienstplicht, een Europese krijgsmacht en artikel 5 van het NAVO-verdrag. In juni vindt een grote NAVO-conferentie plaats in Den Haag. Daar zullen ingrijpende besluiten worden genomen over veiligheid en militaire samenwerking in Europa.
De miljarden dwarrelen in het rond alsof het niets is. De cruciale vraag is wat de VS gaan doen. Onze grootste bondgenoot lijkt plotseling van koers te zijn veranderd en richt zich over Europa heen rechtstreeks tot Rusland, dat nu als gerespecteerde partij wordt behandeld.
De NAVO-bijeenkomst gaat met extreme veiligheidsmaatregelen gepaard. En de organisatoren zijn al vele maanden bezig om alle risico’s in beeld te krijgen en daar met gepaste voorzorg op te anticiperen. Het wordt een enorm circus waarbij alle hooggeplaatste politiek verantwoordelijken zullen aanschuiven, een veilig verblijf moeten vinden, afgeschermd moeten worden en in geval van een ongewenste situatie in veiligheid moeten kunnen worden gebracht.
In dit minutieus gedirigeerde spektakel hebben de ambulancediensten en ziekenhuizen in de regio ook een speciale taak, waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten. Dit zal een groot beslag leggen op de capaciteit van onze Haagse collega’s en consequenties hebben voor de burgers in die regio. Als er veel ambulances paraat moeten blijven voor de conferentie kan dat ten koste gaan van de beschikbaarheid voor de inwoners.
Gelukkig bestaat er zoiets als burenhulp in de ambulancesector. Aangrenzende en zelfs verderop gelegen regio’s hebben ook een verantwoordelijkheid, als de meldkamers bespeuren dat de ambulancedekking beneden een bepaald punt daalt. Dan wordt er opgeschaald en gaan er ambulances uit andere regio’s naar de omgeving van Den Haag om daar tijdelijk te voorzien in de behoefte.
Nu maar hopen dat er geen gekke dingen gaan gebeuren… en dat Nederland kan waarmaken dat alles veilig is… terwijl politiek beschouwd niets meer zeker is.
Hans Janssen