DORDRECHT – “Veranderen van merk is niet altijd een verbetering, ik houd van continuïteit”, vertelt de heer Den Boer bij de aflevering van zijn zestiende Opel op rij. Verkoper Niels de Waard van Van Mill Opel is onder de indruk van deze vorm van merkentrouw van het Dordtse echtpaar Den Boer dat al 52 jaar Opel rijdt.

“Het begon al met mijn vader, hij reed Opel en hetzelfde geldt voor mijn broers”, vertelt Den Boer. “Mijn eerste Opel kocht ik in 1962, een tweedehands Olympia uit 1959, zo een met een panoramische voorruit naar Amerikaans voorbeeld.” Op een foto zien we de Olympia op het strand met op een handdoek het jonge echtpaar en hun dochter. “Het was een hele fijne auto. Het bijzondere van dit exemplaar was dat de ruitenwissers een eigen elektrische motor hadden en niet afhankelijk waren van de snelheid van de motor, zoals in die tijd nog wel gebruikelijk was.” Het zou de eerste en laatste occasion zijn, want de volgende vijftien werden allemaal nieuw aangeschaft, eerst bij Van Twist en later bij Van Mill Opel. Het lijstje is een doorsnee van de Opelgeschiedenis in de afgelopen vijf decennia. Vier Kadett’s van het B- en eentje van het C-type en vanaf 1975 komt de eerste van drie Ascona’s tevoorschijn: “Vanaf dat jaar gingen we met de caravan op vakantie, dus hadden we een auto nodig met meer vermogen.” Na nog eens twee Vectra’s en drie Astra’s, kwam in 2011 de eerste Meriva die nu dus is vervangen door een nieuwe. Veel van de auto’s schuiven door in de familie, zodat het ook bij de derde generatie Opel is wat de klok slaat. Een enkele keer dat een familielid het Duitse merk ontrouw is, veroorzaakt de nodige beroering. “Beroering met een knipoog, dat wel hoor”, stelt Den Boer lachend vast.

...en de meest recente aanschaf: een Meriva.

…en de meest recente aanschaf: een Meriva.

Trouw

De trouw aan Opel is voor Den Boer niet alleen gestoeld op traditie; hij heeft veel verstand van auto’s. “Ik ben eerst automonteur geweest, onder andere in het leger. Heb daarna automobieltechniek gestudeerd in Apeldoorn en dit vak onderwezen op de LTS in Zwijndrecht.” Ook toen hij later docent natuurwetenschappen werd, bleef hij aan de avondschool autotechniek doceren. Verder verklaart hij zijn trouw door de herkenbaarheid van alle opvolgende modellen die toch telkens weer iets van elkaar hebben. Er heeft zich in die 52 jaar best wel eens wat voorgedaan met een auto, maar dan was er weer de service van de dealer waar hij op kon rekenen.