DORDRECHT – Zomaar een balletje trappen op straat, kan niet zomaar meer. Buurten zijn dicht gebouwd, de straten vol met geparkeerde auto’s en het verkeer is druk. Daarom heeft de Cruyff Foundation Cruyff Courts gerealiseerd, een veilige ontmoetingsplek voor kinderen, waar ze veilig buiten kunnen spelen. Om het maximale eruit te halen, zijn er ook Cruyff Coaches opgeleid. Lou-Aisa Dors mag sinds vorig jaar deze titel ook voeren, en samen met haar twee collega’s begeleidt zij jongeren naar Heroes of the Cruyff Courts. (Foto’s: Thymen Stolk)

De vijfentwintigjarige Lou-aisa is al sinds november 2018 werkzaam voor Dordt Sport en is in deze functie betrokken bij vele projecten op het gebied van sport en beweging in de gemeente. Lou-Aisa: “Het is leuk dat ik in mijn functie bezig ben met verschillende doelgroepen en mensen in beweging krijg.” De opleiding tot Cruyff Coach was een mooie aanvulling op wat zij al deed, maar wat houdt dat nu precies in? Lou-Aisa: “Als Cruyff Coach leidt je jongeren op tot Heroes of the Cruyff Court. Met de jongeren die zich daarvoor aanmelden, gaan we een traject in dat tien weken duurt, en daarbij leren ze van A tot Z hoe ze een evenement moeten organiseren. Dat kan bijvoorbeeld een voetbaltoernooi zijn, maar dat hoeft niet. Het kan ook een barbecue-avond zijn, of een tennistoernooi. Voor meiden kan je bijvoorbeeld denken aan een make-upmiddag. Het gaat erom dat je van mij als Cruyff Coach de handvatten krijgt om je idee tot uitvoering te brengen.” Per evenement wordt wel gevraagd om minimaal twee jongeren die zich ervoor willen inzetten. “Het is namelijk niet de bedoeling dat wij mee helpen met de uitvoering, en als er één jongere verantwoordelijk is, is dat risico te groot. Het is echt hún evenement, wij ondersteunen alleen en sturen bij waar nodig.” Lou-Aisa praat over ‘wij’, want zij is niet de enige in Dordrecht die de kwalificatie Cruyff Coach heeft behaald: “Ook mijn collega’s Tim Verbaas en Willemijn van Aggelen houden zich hiermee bezig.

Rolmodel voor de wijk

Het gaat dus om het begeleiden van jongeren die graag op of rondom een Cruyff Court een evenement willen organiseren, maar hoe bereik je hen? Lou-Aisa: “Het gaat om jongeren in de leeftijd tussen 14 en 21 jaar. Daar zit veel niveauverschil in, dat is zeker. In het verleden hebben we samengewerkt met R-Newt bijvoorbeeld, en dat doen we nu nog steeds. Zo hopen we toch steeds meer jongeren te bereiken. We zijn ook regelmatig bezig om via scholen de jongeren te enthousiasmeren om mee te doen. Op jonge leeftijd proberen we de jongeren al te bereiken, en dan hopen we dat ze doorstromen naar het Cruyff Court en uiteindelijk Heroes of The Cruyff Court worden.” Met Heroes of the Cruyff Courts krijgen jongeren en kinderen de kans om de held te zijn van hun eigen verhaal. Heroes of the Cruyff Courts heeft als doel jongeren een rolmodel te laten zijn voor hun wijk en ze langdurig betrokken te houden bij de wijk en het Cruyff Court.

Jongeren die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen via mail, of ze kunnen bellen. Lou-Aisa en haar collega’s geven graag meer uitleg over de mogelijkheden. Er zijn in Dordrecht twee Cruyff Courts: in Wielwijk en in Stadspolders, maar jongeren uit andere wijken zijn ook zeker welkom om mee te doen. Lou- Aisa: “De Cruyff Courts zijn van iedereen. Iedereen is welkom.” Meer informatie? Neem dan contact op met Lou-Aisa Dors via telefoonnummer: 078-770 4368, la.dors@dordrecht.nl .