DORDRECHT – De inrichting van het braakliggende terrein aan de Noordendijk, waar de school is gesloopt, gaat volgende week van start. Dan worden de vijf (particuliere) tiny houses geplaatst waarna het stuk grond verder wordt vormgegeven volgens de plannen die met omwonenden tot stand zijn gekomen. Op Tussentij, zoals de pilot heet, komt onder meer een moestuin en een trapveld. Daarnaast zullen er, samen met Het Vogelnest, verschillende activiteiten voor buurtbewoners worden georganiseerd. Ruud Guldemond is betrokken bij de vereniging Tussentij en, samen met zijn vriendin, één van de bewoners van de tiny houses. “We willen dit al heel erg lang dus voor ons gaat er een wens in vervulling.” (Impressie: Sinisters)

Tussentij is een initiatief van Het Vogelnest, een buurtproject in de Vogelbuurt dat is opgericht om onder meer de sociale samenhang in de wijk te verbeteren. Het Vogelnest is vorig jaar door de gemeente benaderd om het terrein aan de Noordendijk tijdelijk vorm te geven, om verloedering van het afgelegen stuk tegen te gaan en de leefbaarheid te ondersteunen. “Vorig jaar is er een bewonersbijeenkomst georganiseerd voor bewoners uit de Vogelbuurt, Het Wantij en Plan Tij om te horen hoe zij de invulling van het terrein graag zien”, vertelt Ruud. Op de avond spraken de bewoners hun wens uit voor een ontmoetingsplek. “Tussentij zal een verbindende factor van de drie wijken zijn. Mensen kunnen er elkaar ontmoeten, kinderen kunnen er spelen, er zullen activiteiten worden georganiseerd, ook door Het Vogelnest. Er kan gewandeld, gesport, gerecreëerd worden enzovoort.” Hoewel het terrein aan de Noordendijk er nu nog weinig aantrekkelijk uitziet, komt daar volgens Ruud snel verandering in. “De gemeente heeft het stuk voor het trapveld al geëgaliseerd en ingezaaid.” Voor de plaatsing van de vijf tiny houses zijn betonplaten gelegd. Volgende week worden de eerste huisjes geplaatst.

Droom

Tussentij is een ‘sociaal beheer pilot’. De bewoners van de tiny houses houden niet alleen een oogje in het zeil, ze zorgen ook voor (ontmoetings)activiteiten, richten het terrein in én onderhouden het ook. “We zullen zwerfafval opruimen, het gras maaien, met mensen in gesprek gaan”, somt Ruud op. Naast een trapveld wordt er op het terrein een moestuin gerealiseerd, een project dat samen met basisschool De Regenboog wordt opgepakt, een natuurlijke speeltuin en een bomentuin “Er komen 75 bomen in bakken waarop de TU Delft metingen gaat verrichten, een klimaatarboretum.” Ruud ziet uit naar volgende week. “Het is onze droom om een zelfhuisje te bouwen, dat is de afgelopen tijd alleen maar sterker geworden. Tussentij is voor ons een unieke kans. Niet alleen een mooie plek om te wonen, maar ook het streven spreekt ons erg aan en is voor ons een drijfveer. We leven er al een jaar naar toe.”

Welkom

De tiny houses zijn particulier bezit en dus niet te huur. Alle vijf de plaatsen zijn inmiddels vergeven. “We hebben genoeg reacties gehad. Je merkt dat heel veel mensen dit willen, het is een wereld in beweging.” Het huisje van Ruud is ongeveer 26 vierkante meter. “Maar heel efficiënt ingericht, alles zit erop en eraan.” Met de gemeente zijn duidelijke afspraken gemaakt. Zo loopt de pilot tot september 2021. “Dan zullen we moeten verhuizen naar een andere locatie omdat de gemeente het terrein wil gaan ontwikkelen.” Maar zover is het nog lang niet. “Als we er straks wonen dan gaan we van start met de inrichting van het terrein. Tusssentij is toegankelijk voor iedereen. Je bent van harte welkom om een praatje te komen maken.”

Meer informatie op de Facebookpagina van Tussentij.

Het braakliggende terrein wordt vanaf volgende week ingericht. (Foto: Thymen Stolk)