“Stuurman aan wal”

Het was keihard nodig, die anderhalve meter afstand. Net als menig andere maatregel. Alleen zo kun je een welig rond tierend virus afremmen. En het is gelukkig gelukt. Maar we zijn er nog lang niet, hoor je onze overheid roepen. Terecht. Maar het wordt ook geroepen om de anderhalve meter afstand tot elkaar in stand te houden. Het wordt geduid als het Nieuwe Normaal. Ik weet niet wie dat verzonnen heeft, want het is juist abnormaal. Mensen zijn sociale wezens. Nou ja, een enkeling daargelaten. Het voelt onnatuurlijk aan en levert enorme economische schade op.

Door de anderhalvemeterdoctrine zitten (te) veel mensen werkloos thuis. Met compensatie van de overheid – voor rekening van onze kinderen en kleinkinderen – houden ze het nog even vol. Met de nadruk op even. De anderhalvemetereconomie bestaat niet. Anderhalve meter is onhoudbaar. Ludieke filmpjes van horecamensen tonen de onzin schrijnend aan. Ook de fysiotherapeut, mondhygiënist, thuiszorghulp, stewardess en mensen in tal van andere beroepen kunnen hun werk niet op anderhalve meter afstand doen. Reizen in bus en trein kan nauwelijks.

Nu de druk op ziekenhuizen afneemt, maar die in verpleeghuizen nog volop aanwezig is, lijkt het voorbarig om te pleiten voor afschaffing van strenge maatregelen. Toch moet die anderhalve meter zo snel mogelijk op de helling. Wat mij betreft wordt anderhalve meter, plus andere maatregelen, onderdeel van een veel meer op maatwerk gebaseerde regelgeving. In plaats van een collectieve ophokplicht met regels die gelden voor iedereen, moeten we toe naar maatregelen die gericht zijn op specifieke groepen. Dat ziet de overheid ook wel in, maar ja, hoe dan?

Dat valt niet mee. Als je als kabinet jouw eigen pakket aan maatregelen als ‘intelligente lockdown’ betitelt, kwalificeer je jezelf als slimmer dan anderen, die botweg alles op slot gooiden. Bij de intelligentie in ons kleine kikkerlandje passen echter vraagtekens. Waar tal van landen pleitten voor testen, testen, testen, liet onze overheid mensen in verpleeghuizen niet alleen onbeschermd, maar zelfs bij ziekteverschijnselen dóórwerken. Er werd niet getest. Dat gebeurt pas twee weken nu. Intelligent, of hadden we te lang een gebrek aan testmateriaal?

Ook de anderhalve meter lijkt mij eerder ingegeven door een tekort aan mondkapjes, dan dat het zo’n superintelligente oplossing is. Afstand houden van kwetsbare of mogelijk zieke mensen is verstandig. Nog wel meer dan anderhalve meter. In tal van landen dragen mensen mondkapjes. Het wordt hier afgedaan als schijnveiligheid. Want ja, andere landen hebben geen intelligente maatregelen getroffen. Ik loop niet graag met zo’n ding op m’n snuit, maar denk toch dat we er binnenkort allemaal aan moeten geloven. Misschien komt dat omdat ik niet zo intelligent ben.

Kronkelaar.