DORDRECHT – Het aantal belangstellenden dat zich meldt bij de Stichting Tiny House Drechtsteden groeit wekelijks. “Er zijn zeker 75 mensen die op korte termijn zo willen gaan wonen, maar een veelvoud daarvan is zeer geïnteresseerd en wil dit op termijn gaan doen”, zegt Linda den Besten van de stichting. Het kostte dan ook weinig moeite om de benodigde handtekeningen voor een burgerinitiatief te verzamelen. Linda overhandigde ze gisteren aan burgemeester Kolff, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering.
De stichting roept de raad op om zich in te zetten om meer Tiny House-projecten in Dordrecht mogelijk te maken en is zelf bezig met een project van twaalf huisjes op een ‘mooie en groene locatie in Dubbeldam’. “Er is weinig gemeentelijke grond voor beschikbaar, dus hebben we een oproep gedaan aan particuliere eigenaren. We willen eerst met de buurt in gesprek voor we de specifieke locatie noemen, maar hebben een grondeigenaar gevonden die zijn grond beschikbaar stelt. We denken dat Tiny Houses juist in dit randgebied de overgang tussen stad en land vloeiend vormgeven en voor biodiversiteit zorgen. En die is hard nodig in de overgangsgebieden van steen naar monocultuur-landbouw. We hebben hiervoor samengewerkt met enkele raadsleden van GroenLinks, GewoonDordt en het CDA.”
De behoefte is er en het is gezien de woningnood ook gewoon nodig, zegt Linda. “Veel mensen willen geen torenhoge woonlasten. Ze willen back to basic, ook vanwege het ecologische aspect.” De wetgeving is nog niets eensluidend over deze, groene en niet permanente, woonvorm. Elke gemeente zoekt zo zijn eigen wegen om het mogelijk te maken. “Onze oproep is om toestemming te geven voor meerdere projecten en tussentijds steeds te evalueren of er wettelijk gezien dingen aangepast moeten worden.”
In Dordrecht staan sinds kort enkele huisjes langs het Tij. De gemeente is bezig met een project in Crabbehof. Linda: “In Zwijndrecht is het op de lange baan geschoven. In Papendrecht wachten we op het moment dat we een bewonersavond kunnen organiseren rond een project.” (Foto: Thymen Stolk)