“Stuurman aan wal”
Sportparken in Dordrecht moeten ‘open’ gaan. De hekken er omheen verdwijnen en fiets- en wandelpaden verschijnen tussen en rondom de speelvelden. Na de laatste afgeschoten sportparkenvisie kijkt de gemiddelde clubbestuurder in Dordt nergens meer van op, maar vraagt zich wel af waar dit rare idee nou weer vandaan komt. Ergens in het Stadskantoor achter een bureautje uitgevonden door een wereldvreemde ambtenaar die zelf waarschijnlijk nog nooit op een sportpark geweest is? Sportclubs doen namelijk alles wat in hun vermogen ligt om niet-leden van hun kostbare accommodaties weg te houden. En da’s niet omdat ze hun groene ruimte niet willen delen met stadgenoten.
Zelf ervaar ik het al vele jaren bij mijn voetbalclub. Telkens duiken er groepen mensen op, niet alleen jongeren, die op onze velden voetballen – waar we echt niet moeilijk over doen – maar ook vernielen en vervuilen. Kapot getrokken doelnetten, gesloopte mini-doeltjes, weggeworpen flesjes, blikjes en andere zooi, ingegooide ruiten, we krijgen het er allemaal gratis bij. Nou, niet dus, want het kost de vereniging jaarlijks enkele duizenden euro’s en onze slinkende groep vrijwilligers die de accommodatie onderhoudt mag week in week uit de troep opruimen. Zit je als club dan te wachten op het weghalen van alle hekken en het binnenlaten van een ieder die iets wil doen op ‘ons’ terrein?
De gemeente zet echter door. Vanavond mogen de sportclubs tijdens een digitale bijeenkomst nogmaals hun commentaar geven, maar of het helpt? Inmiddels weet ik overigens hoe de gemeente Dordrecht aan het idee komt. Van de Provincie Gelderland. Het zit dus in de categorie beter goed gejat dan slecht bedacht. Er is zelfs een promotiefilmpje, waarin wordt toegelicht hoe geweldig het idee van open sportparken is. “Stel je eens voor; het sportpark als bruisend hart van de wijk”, zo luidt de openingszin. De kantine wordt multifunctioneel; dus een 24/7 buurthuis en plek voor commerciële, maatschappelijke- en andere sportactiviteiten.
Weet u wat nou zo leuk is? Dat onze club – zoals zovele – al jarenlang probeert om het clubgebouw intensiever te (laten) gebruiken. Daar hoeven we niet per se aan te verdienen, maar bij vrijwel alles wat zich aandient blijkt het eerder geld te kosten. Of denkt u dat onze vrijwilligers naast hun bar-, keuken- en schoonmaakdiensten straks 24×7 voor de gemeente gratis dat bruisende hart van de wijk draaiend gaan houden? Nou, niet dus. Misschien moet er vanuit het Stadskantoor nog even een belletje naar Gelderland gepleegd worden of ze ook een excursie kunnen verzorgen naar een plaats waar dit idee uitvoerbaar bleek. Anders krijgen we na Stadion Fata Morgana in Dordt ook nog Sportpark Utopia.
Thijs Blom.