Als je mensen er toe wilt bewegen om iets te doen, moet je het aantrekkelijk maken. Dat gaat soms erg ver. Zo kunnen ambtenaren in Tsjechië twee extra vakantiedagen krijgen als ze zich laten vaccineren tegen corona. Servië betaalt elke geprikte inwoner 25 euro en in de Verenigde Staten loven ze er zelfs honderd dollar voor uit. Onderzoeken bij eerdere vaccinatiecampagnes wijzen uit dat belonen nog echt helpt ook. Ik ga niet pleiten om zoiets hier ook te doen, maar mensen die nog géén prikkie gehaald hebben moet je het vooral niet te moeilijk maken. De inzet van mobiele priklocaties, met name in wijken waar de vaccinatiegraad achter blijft, juich ik dus toe. Prikken zonder afspraak, wat sinds maandag in de Oranje Wit-hal kan, is ook prima. Tot zover louter lof voor de GGD.

De prikhal op het sportpark Stadspolders wordt binnenkort weer teruggegeven aan de korfballers en ook daar ga ik geen traan om laten. De bereikbaarheid is per auto en fiets prima, maar wie met het openbaar vervoer moet komen is er slechts één mogelijkheid: buslijn 3 en een iets te lange wandeling. Maar goed, alles beter dan de ritjes die menigeen moest maken naar Rotterdam, Bergambacht en nog verder gelegen oorden. In crisistijd kom je onder hoge druk soms tot rare besluiten en dat euvel ga ik de dienst die waakt over onze gezondheid ook niet duiden. Maar nu de druk toch flink van de ketel is en je rustig en goed kunt nadenken over de nieuwe locatie voor een prikhal zou je toch verwachten dat er een plek uitrolt die lekker centraal ligt en erg goed bereikbaar is. Maar nee hoor.

Mijn gedachten gingen terug naar de eerste week van dit jaar, toen ik op deze plek aanhaalde hoe mijn inmiddels 80 jaar geworden tante Ine naar de teststraat moest. Het was koud op de fiets en ook erg ver weg, die teststraat op het bedrijventerrein Dordtse Kil 2. Niet aantrekkelijk. Daar is heel wat over gemopperd, dus zoiets nooit meer. Maar nu doet de GGD het wéér. De nieuwe prikhal wordt namelijk neergezet op het Europaplein, bij het Van der Valk-hotel. Voor de gewone sterveling ver weg en zonder auto slecht bereikbaar. Ik snap niet zo goed waarom dat geprik straks niet ‘gewoon’ bij GGD of ziekenhuis, of bij de overburen van de Sportboulevard kan. Maar ik snap helemaal niet dat er geen betere locatie te vinden is dan dat afgelegen plein.

Thijs Blom.