DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag van de lokale en regionale politiek. Deze week opnieuw over één van de meeste nijpende maatschappelijke problemen van het moment: de woningnood. 

Aan het begin van de Dordtse gemeenteraadvergadering bood Theo Oostenrijk (CDA) vorige week buiten de vergaderorde de nota ‘Zelfbewoningsplicht en anti- speculatiebeding’ aan. Nu kwam de nota niet helemaal uit de lucht vallen. Het is een bewerking van een bekrachtigd raadsvoorstel van het Helmonds college.

Onbereikbaar

De aanleiding is de grote tekort aan woningen dat momenteel Nederland en ook onze stad en regio teistert. Naast de woningbouwachterstanden en de gekte rond de spaarzame bestaande koopwoningen dragen speculanten een behoorlijk negatief steentje bij aan de beschikbaarheid van betaalbare (huur)woningen. Er wordt opgekocht, soms opgeknapt en duurder verhuurd. En daardoor onbereikbaar gemaakt voor woningzoekenden met een wat krappere beurs. Kandidaten voor een simpele driekamergalerijwoning, een appartement noemt men dit tegenwoordig, mogen in de rij aansluiten. De vraagprijs is tegenwoordig de bodemprijs. De verkoper krijgt naast het bod ook nog eens een motivatieverhaal van de kandidaat-koper aangeboden. En soms is niet het hoogste bod bepalend, maar dat verhaal. Daardoor gaat de woning niet altijd naar de hoogste bieder, maar naar degene met het beste verhaaltje.

Falend beleid

Bestaande bouwprogramma’s vergen immers zo’n tien jaar en lossen de huidige noden op kort termijn niet op. Het is eigenlijk het overheidsverhaal van jezelf schaakmat zetten door eigen woningbeleid. Te laat onderkend, misschien zelfs ontkend, en vervolgens te traag op verandering ingezet. Ook in Dordrecht. Falend overheidsbeleid is medeverantwoordelijk voor de huidige krapte en gekte op de woningmarkt. Ook de woningcorporaties hebben er een steentje aan bijgedragen door onbegrijpelijke investeringen te doen. Denk aan de aanschaf van een passagierschip in ruste, directeuren die zich een riant wagenpark lieten aanmeten en het verder graaien in de geldpot van de woningcorporaties. En daar tussendoor weten speculanten hun weg te vinden onder het mom van ‘business as usal’. Vanuit de politieke hoek van onder meer de PVV en FvD wordt de vinger ook gewezen naar vluchtelingen en statushouders. Alsof zij de boosdoener en de veroorzaker van de ellende op de woningmarkt zijn. Goedkope en misplaatste retoriek die in de praktijk vruchtbaar gehoor vindt bij een deel van de bevolking onder het mom van ‘eigen volk eerst’. Of dit klopt, doet voor hen niet ter zake. Stemming maken wel.

Mammoettanker

Feit is dat het gevoerde woningbeleid gefaald heeft en daardoor zitten wij nu met de gebakken peren. Met de nota doet het CDA een manhaftige poging om alle neuzen in de gemeenteraad in dezelfde richting te krijgen. De wet biedt daar per 1 januari 2022 ook de mogelijkheid toe. Dit gaat op voor koopwoningen. Huurwoningen vallen hier buiten. En de zelfbewoningsplicht betreft dan weer nieuwbouwwoningen en niet de bestaande woningen. Het geeft aan hoe moeizaam het is om de regelgeving rigoureus aan te pakken. Het heeft iets van een mammoettanker die veel tijd nodig heeft om van koers te veranderen. Koerswijziging verloopt langzaam. En is vooral afhankelijk van landelijk beleid en de Tweede en Eerste Kamer. Maar op gemeenteraadsniveau kan men er wel een steentje aan bijdragen, zoals met het voorstel van het CDA. En niet alleen het CDA. Partijen als GroenLinks, de SP, de PvdA, VSP en Fractie de Jager roeren al langer de trom om vaart te maken met het versnellen van de sociale woningbouw.

Deze week in Studio De Witt

De hoofdgasten die Ben Corino zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio De Witt ontvangt, is een ‘Italiaanse delegatie’, waarmee de presentator in gesprek gaat over het deze week verschenen ‘Italianen in Dordrecht’, een boekje in de serie Verhalen van Dordrecht. Kees Klok is de Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.

Studio de Witt is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM en Papendrecht FM.