DORDRECHT- Dordtenaar Arno de Grauw heeft een boek geschreven over 114 villa’s en herenhuizen in de negentiende eeuwse schil van Dordt. In het 176 pagina’s tellende boek beschrijft De Grauw niet alleen de bouw van de huizen maar ook een stuk voorgeschiedenis met de eerste bewoners, opdrachtgevers, architecten, aannemers en jaartallen. Het boek is geheel in kleur uitgevoerd en voorzien van zo’n 350 afbeeldingen van de woningen, krantenartikelen, bouwtekeningen en plattegronden.

De schrijver vertelt: “In 1872 kwam het Station gereed dat min of meer buiten de stad gepland was. De bedrijvigheid die het aan- en afvoeren van personen en goederen met zich meenam was de start van een enorm snelle ontwikkeling van het gebied in de 19e-eeuwse schil. De ontwikkeling van het gebied rond de Singel in de tachtiger jaren van de 19e-eeuw kreeg een impuls door de aankoop door de gemeente van de buitenplaats Merwestein en de inrichting ervan tot stadspark. Aan de Samuël van Hoogstratensingel werden nu talrijke terreinen door particulieren aangekocht voor de bouw van grote woningen.”

Weg op Zestig Roeden

“De stedenbouwkundige ontwikkeling kreeg in 1884 zijn bevestiging in de naamgeving van de gehele Singel. Voorheen heetten deze straten Hoogt, Stadsweg, Zandweg, Weg op Zestig Roeden, Breedeweg, Straatweg en Kruisweg. Deze werden gewijzigd in Twintighuizen, Hoogt, Abraham van Strij-, Albert Cuyp-, Nicolaas Maes-, Ferdinand Bol-, Samuël van Hoogstraten- en Godfried Schalckensingel. In het gebied werd een aantal architectonisch belangrijke villa’s en herenhuizen gebouwd, die bijvoorbeeld aan de buurt rond het Merwesteinpark een bijzonder karakter verlenen.”

Bestellen

“Evenwijdig aan het station kreeg de Parallelweg vorm, in februari 1884 omgedoopt tot Burgemeester de Raadtsingel, en vanaf het station richting de stad werd de Toegangsweg aangelegd. Later werd die naam gewijzigd in Stationsweg. Deze liep naar de Zandweg, die later Tweede Singel werd genoemd. Daar aangekomen kon je niet rechtdoor naar de stad, daarom kwam vanaf 1872 de Johan de Wittstraat tot stand.” Het boek met een formaat van 21×21 cm, heeft een softcover en is genaaid gebonden. Het is per email bij Arno de Grauw te bestellen via zijn uitgeverij www.asaprint.nl. Het boek wordt in Dordt thuisbezorgd en kost 24,75 euro. (Archieffoto 2021 kruising Singel – Stationsweg: Stolk Fotografie)